IRRIDUCIBILI LAZIO

Tijekom osamdesetih zapocinje prica ove rimske skupine, u vreme kada su manje i mladje navijacke podgrupe tezile dostici vec ranije osnovane maticne ultra skupine. Jedna od takvih talijanski grupa, svakako su Irriducibili koji su osnovani na stadionu Olimpico 18. listopada 1987. godine tijekom utakmice Lazio-Parma u serie B, kada zauzimaju centralni deo severne tribine,

Iako malobrojni i mladi clanovi ubrzo objedinjuju i ostale zapazene navijace sa severa. Naziv Irrudicibili ( nepokolebljivi ) doista je bio originalan, buduci su njime zeleli iskazati nekompromisni stav prema ostalim grupama koje kruže oko S.S. Lazia. Ova grupa smatra kako su njihovi predhodnici Eagles Supporters prepolovili tribinu na tatine sinove i ostale, pa su tako Irrudicibili odlucili putovati vlakovima za razliku od E.S. koji su favorizirali autobuse za gostovanja. Ubrzo maskota grupe i ujedno logo postaje “Mr. Enrich”  crtana karikatura s polucilindrom na glavi, a koji naglasava bunt i agresivnost, upravo onaj nacin na koji su se isti hteli eksponirati u ultra svijetu.
Svoj pocetak Irrudicibili ne opisuju u velikom sjaju, no reci ce da su tek kasnije uhvatili zamah. Pocelo je sve uz nekoliko platnenih zastava obojanih u nebesko plavu boju, izradjuju prve salove u engleskom stilu s zasivenim prisivcima. U to vrijeme odnosi s Eagles Supporters  se dosta zaostravaju, pa je tako na utakmici protiv Barlette došlo do fizickog sukoba, koji je uzrokovan oduzimanjem mjesta na ogradi za udarne transparente.
Grupa time ojacava, buduci iz E.S. prelaze u Irrudicibille, pa tvrde da ih je od 100 na domaćim utakmicama,90 redovno putovala na gostovanja. Protiv Brescie po prvi puta organiziraju koreografiju na Olimpicu, da bi s tom praksom nastavili i protiv Parme, da bi urnebesno proslavili ulazak u Serie A protiv Taranta. Na prvu utakmici protiv Milana u Milanu nisu ni stigli buduci ih je policija vratila u Rim, a protiv Holandije im nije dopusten ulazak na stadion. Protiv Verone unose bubnjeve, nedugo zatim izdaju vec i svoje prve novine. Kada im je klub ponudio besplatne autobuse protiv Juventusa, jedini su ih oni i platili, ne zeleci tako postati poltronima predsjednika kluba.
Prije utakmice s Atalantom policija ulazi medju ovu grupu pa dolazi do prve vece tucnjave s organima reda.
Zabrane dolazaka na stadion za izgrednike, ujedinjuje E.S. i Irrudicibile  ,pa tako zajednički organiziraju koreografiju s natpisom posvecenom borbi protiv zakona o navijačima. Uslijed losih izdanja Lazia, Irrudicibili su odlucili bojkotovati navijanje uopce, da bi se kasnije ogranicili samo na prvo poluvreme na svim utakmicama. U tim svojim uverenjima bili su toliko odlucni da cak na gradskom derbiju protiv vecnih rivala Rome nisu organizirali koreografiju vec samo poruku na ogradi. U sezoni 95/96 kada je ova grupa uspjela osporiti odlazak legendarnog igrača Lazia Beppea Signoria, vidjene su u njihovoj izvedbi najjače koreografije, nikada do tada izvedene u Italiji, od tisuca nebesko plavih rukavica protiv Juvea, pa “Ave Lazio” protiv Milana, Rome…
Te godine Lazio je usao u Kup Uefa. 100 gol Signoria Irrudicibili slave na nacin sto su medju sobom na tribini izlozili 100 slika toga legendarnog igraca Lazia.
1997. slave svoju 10. godisnjicu, i te sezone predstavljaju se uz cetiri koreografije; od velikog carskog (rimskim ) orla , velikom “setalicom” s nogometnom loptom, do koreografije protiv zabrane posecivanja utakmica ” mi smo jos jaci od ravnodustnosti..” U Napoliju, gradu gde inace Laziali vode sukobe s policijom, zaustavljen je posebni navijacki vlak od strane redstvenih snaga na povratku u Rim, gde ih isti maltretiraju vise od dva sata, nakon cega je provedena istraga, koja je naravno pala u zaborav.
Laziali tvrde kako se ne moze traziti pravda od onih koji te inace progone.
Iste godine Lazio je izborio finale italijanskoga kupa, pa odlaze u Milano protiv Milana. Gube 1-0 a utakmica zavrsava jurisem Irruducibila na policiju.
Na uzvratnoj utakmici izvesena je velika zastava ” Lazio moja domovina uz kartone u trikoloru( italijanska zastava ). Zahvaljujuci Nesti, Lazio osvaja svoj drugi nacionalni kup. Novu sezonu otvaraju velikom koreografijom pod naslovom ” kraljevstvo koje treba obraniti, imperij kojeg treba osvojiti” .
2000. godine nakon napornog rada i za vreme Bozica, 9. sijecnja proslavljaju 100-tu godisnjicu postojanja SS Lazia. Iste godine, protiv Barija,ova grupa istice natpis ” počast tigru Arkanu” (Onore alla Arkan Tigre )
kao prijatelju nogometasa Mihajlovica. Sami ce reci da je to sve kasnije ispolitizovano od strane policije, novinara…

Nakon toga policija postaje jos zesca, pa posle utakmice s Udineseom dolazi do nereda. U Firenzu su putovali specijalnim vlakom, a policija je nastojala smanjiti u cim vecem broju ,broj putnika, no neuspesno. U Firenzi kao prijatelju nogometasa Mihajlovica. Sami ce reci da je to sve kasnije ispolitizovano od strane policije, novinara…
Nakon toga policija postaje jo zesca, pa posle utakmice s Udineseom dolazi do nereda. U Firenzu su putovali specijalnim vlakom, a policija je nastojala smanjiti u cim vecem broju ,broj putnika, no neuspesno. U Firenzi na putu do stadiona, Irriducibili se sukobljavaju s redarstvenicima, a navodno su u sukobima s C.A.V ( Collettivo Autonomo Viola), potonji izvukli deblji kraj i pobegli. Na povratku u Rim, policija ih provocira i opet dolazi do tucnjave, uz vise ozledjenih. Svoju pricu o historiji zavrsavaju opisom sukoba s policijom ispred nogometnog saveza, potaknuti kradjom sudaca u Parmi, zbog cega je Juventus drzao razmak od dva boda na ljestvici. Sukobi su poceli kada su se Laziali pojavili s transparentom ” spareggio o guerra” . Sukobi su poceli nakon sto je baceno jaje na zgradu saveza, usled cega dolazi do blokade prometa, suzavci… Prvotna zamisao da se blokira “Giro d'Italia” ipak nije provedena u delo, vec su samo istaknuli protestnu poruku vidljivu svima. Jutro prije Lazio-Reggina organiziraju sprovod, gde su simbolicno pokopali nogomet…