Sportsko društvo Crvena Zvezda ustanovljeno je 4. 3. 1945. kao rezultat napora omladinaca Beograda da osnuju sportsku ustanovu koja ce zaokupiti njihovu paznju. Pri samom osnivanju kluba stvorena je sekcija clanova-prijatelja SD Crvena Zvezda koja je brojala stotinjak vernih pristalica crveno-belih,koji pocinju da prate klub na svim gostovanjima. Grupu navijaca su sacinjavali burzujska i radnicka klasa, ali kroz nekoliko godina radnicka klasa istice sebe kao prvi tim navijaca Crvene Zvezde. U pocetku Zvezdini navijaci su prozvani Cigani. Protivnicki navijaci su pokušavali da vredjaju Zvezdaše povicima “Cigani”, ali im je na to odgovarano “Mi smo cigani, najjaci smo, najjaci…”

Pocetkom 1950-tih godina sagradjen je stadion Crvene Zvezde, poznatiji kao Marakana, i Crvena Zvezda i njeni navijaci konacno dobijaju svoj dom. Marakana je jedan od najvecih stadiona u Evropi. Tokom 1950-tih i 1960-tih dolazi do diferencijacije navijaca izmedju pravih vatrenih navijaca i samo gledalaca. Najvatreniji navijaci se grupisu na severoistoku stadiona.

 

1970-tih godina zavrsava se krovna konstrukcija na stadionu i onda se navijaci sele na severnu tribinu stadiona gde prave KOP, koji se i dan danas nalazi na starom mestu i odakle pocinje svo navijanje i ludilo na stadionu. Kafana Beli Grad postaje znacajno mesto za navijace Zvezde. Samo su vodje i clanovi prvog tima imali pravo da sede u Belom Gradu. Beli Grad je mesto gde su se navijaci skupljali pre utakmica i odakle su zajedno, predvodjeni vodjama, isli na utakmice. Prve tuce i incidenti izmedju navijackih grupa zabelezeni su bas ‘70-tih godina. Tuce su cesto izbijale i na samom stadionu ne samo van njega. Prvi tim Zvezdinih navijaca moze ponosno reci da nije izgubio nijednu tucu do sada. Tokom ‘70-tih godina Zvezda postaje veliki Evropski tim. Stize i do polufinala Kupa Evropskih Sampiona, ali posle brilijantnih 4:1 u Beogradu protiv PAO-a, Zvezda gubi u Atini sa neverovatnih 3:0 i tako ispada iz takmicenja i baca svoje najvernije navijace u ocaj. Ali i pored toga navijaci negube veru u svoju Zvezdu. Prate je na gostovanjima u Atini, Madridu, Liverpulu….. Gde god da igra, Zvezda je uvek imala fenomenalnu podrsku svojih navijaca, koji su je bodrili i u pobedi i u porazu.

 

 

1980-tih godina formirane su dve grupe navijaca, ULTRAS i RED DEVILS. Ultrasi su forsirali italijanski fazon navijanja (koreografija, bakljade, duge melodicne pesme itd.), dok su Red Devilsi vise furali engleski stil navijanja sto je bio ubijanje od alkohola i lakih droga i prebijanje protivnickih navijaca. Krajem 1980-tih stvorena je i treca grupa koja je nazvana ZULLU WARRIORS. Svi zajedno su pratili Crvenu Zvezdu svuda po svetu Tokio, Pariz, London, Madrid, Barselona, Milan, Atina … Kraj ‘80-tih je obelezen jakim pojacanjem nacionalizma u Jugoslaviji. Politika i polliticke stranke su pocele da se “uvlace” na stadione. Situacija u zemlji je pocela da izgleda vrlo lose. 7. Januara, 1989., na Srpski Bozic, tri grupe navijaca (Ultras, Red Devils, i Zullu Warriors) su odrzali sastanak na kome su odlucili sledece. Prva odluka je bila da se sve tri grupe ujedine pod jednim imenom DELIJE-SEVER. Druga odluka je bila da se politika i politicke stranke drze dalje od Zvezde i da se nikada neulazi u bilo kakvu koaliciju sa bilo kojom politickom strankom ili politickom organizacijom. Treca stvar o kojoj su se dogovorili je da se na stadionu pominju samo imena Zvezde, Beograda, i Srbije, u svim pesmama, skandiranjima, transparentima itd.. Poslednja i cetvrta odluka bila je da se Delije deklarisu kao ekstremni Srpski nacionalisti, kao sto su oduvek i bili. Uskoro se otvaraju prostorije za sastanke navijaca, informativni centar za navijace, prodavnica navijackih rekvizita, i pocinje stampanje navijackih clanskih karata.

Neke navijacke grupe u Hrvatskoj su stupile u koaliciju sa politickom strankom. Veoma ozbiljni i tragicni incidenti su poceli da se dogadjaju na stadionima sirom Jugoslavije. Vrhunac svega je bio incident koji se dogodio 13. Maja, 1990. na stadionu Dinama (Maksimir) u Zagrebu kada je utakmica izmedju Zvezde i Dinama odlucivala o novom sampionu drzave. Medjutim utakmica je prekinuta pre nego sto je i pocela zbog ogromne tuce navijaca na stadionu. Sve je pocelo kada su Dinamovi navijaci BBB (bad blue boys) poceli da gadjaju kamenicama Delije koji su bili smesteni na nizem nivou juzne tribine stadiona. Delija je bilo mnogo, kao i uvek na svakom Zvezdinom gostovanju, ali domacih navijaca je bilo vise. Iako ih je bilo mnogo manje Delije se probijaju na gornju tribinu, koja je posle “posete” Delija ostala skroz demolirana, i pocinju tucu sa BBB. Ceo incident je zabelezila televizija gde se jasno moglo videti da su Delije ubile BBB od batina iako je bed blue bojsa bilo mnogo vise.

 

 

 

 

FUDBAL – FINALE KUPA SAMPIONA, CEREMONIJA PROGLASENJA POBEDNIKA – Stevan Stojanovic, golman i kapiten CZ sa saigracima i peharom sampiona.
Bari, 29.05.1991.
photo:N.Parausic
U sezoni 1990-91 Zvezda poklanja najveci i najbolji dar svojim Delijama tako sto postaje Evropski i Svetski sampion. Delije su u velikom broju svuda pratile Zvezdu kao i uvek, Cirih, Glazgov, Drezden, Minhen, skroz do finala Kupa Evropskih Sampiona u Bariju, Italiji, na stadionu Sveti Nikola. Na revans susretu polufinala KES-a Delije prave do tada nevidjenu bakljadu na bilo kom stadionu u svetu. U Bari se islo na sve moguce i nemoguce nacine. Avionima, automobilima, vozovima, brodovima, cak i biciklama. Desetine hiljada Delija je jednostavno okupiralo Bari, i Bari je na dan finala postao pravi Srpski grad. Francuskih navijaca nije bilo nigde jer su im Delije ranije tog dana uterale strah u kosti kada je doslo do “bliskog” susreta izmedju Francuza i Delija, gde su Francuzi izgubili desetine svojih zastava i transparenata. Tokom utakmice se jasno moglo videti da Francuzi nisu ni blizu navijackog nivoa na kom su Delije. Na TV-u se videlo ko je najbolja navijacka grupa sveta jer se cula pesma i navijanje samo jedne grupe navijaca DELIJA! Francuzi su cesto (sto se takodje moglo videti) i fotografisali suprotnu tribinu na kome su bile Delije, diveci se zastavama, bakljadon, i navijanjem uopste. Na toj utrakmici Delije su prezentovale svetu najvecu nacionalnu zastavu ikada vidjenu na nekom stadionu. Posle osvajanja Evrope na redu je bio i svet. Delije u ogromnom broju prate Zvezdu cak do Tokija (Japan) gde zvezda postaje sampion sveta Decembra te godine.

Nazalost posle tih trijumfa poceo je rat u Jugoslaviji. Mnogi clanovi Delija odlaze na ratiste i mnogi daju zivot za majku Srbiju. Daleko su poznate price o hrabrosti Delija na frontu. Oni i legende o tim junacima ce zauvek biti u srcima Delija. Tokom rata Srbija je bila pod sankcijama sto je znacilo i zabrana takmicenja nasih timova u internacionalnim kupovima na teritoriji Srbije. Cak i u takvim nemogucim uslovima Delije prate Zvezdu i u Sofiju i u Segedin na utakmice, i Zvezdi zamalo izmice jos jedno finale KES-a. Ali onda sankcije postaju mnogo ostrije i sledi zabrana svim nasim timovima da se takmice u bilo kom internacionalnom takmicenju. Zivot u Jugoslaviji postaje nemoguc ali Delije i pored svega nalaze nacine da prate svoju Zvezdu po stadionima Jugoslavije. Tih godina Delije sve masovnije pocinju da prate i kosarkaski, odbojkaski, rukometni, i vaterpolo tim. Posle rata i uklanjanja sankcija nova mladja ekipa Delija se pojavljuje na stadionima koja je zajedno sa starom bila spremna da opet posle nekoliko godina odsustva pokaze svetu ko je najbolja navijacka grupa. Prvo gostovanje van granica bilo je u Ðeru, Madjarskoj, gde su Delije isle da bodre Zvezdin rukometni tim. Posle toga Delije priredjuju nevidjeni i neverovatni spektakl protiv Kajzerslauterna i Barselone. Na revans susretu protiv Barse u Beogradu Delije prave dosada nevidjenu i najbolju koreografiju svih vremena u svetu. Sve cetri strane stadiona su bile razlicite. To kasnije ponavljaju protiv Ekerena, normalno opet uz razlicite slike od onih protiv Barse. Delije su pocele i da stampaju svoj list za navijace nazvan “Pune Tribine Ludih Navijaca”. Delije su se opet vratile na sam vrh sveta sto se tice navijackih grupa. Mnogi listovi raznih navijaca sirom sveta ilustruju slike Delija i Zvezde sto je znak da imaju veliko postovanje prema nama DELIJAMA i ZVEZDI. Vodjeni sloganom-“ZVEZDA JE ZIVOT, OSTALO SU SITNICE”, Delije se vracaju jaci nego ikad, spremni da pokazu svima koliko vrede.