Antonino Speziale (Ultras Catania) završio je na izdržavanju kazne za ubistvo policijskog inspektora Filippa Racitija, koji je umro 02.02.2007., tokom nereda nakon derbija Catania-Palermo.

Antonino Speziale je u to vrijeme imao 17 godina, a sada kada je izašao ima 30 godina. Pušten je nakon 8 godina i 8 mjeseci zatvora. Njegov slučaj na sudu trajao je pet godina nakon što je osuđen zbog zatvora. Međutim, porodica, prijatelji i veći dio društva još uvijek ne vjeruju da je on kriv za smrt ovog policajca.

„Moja kazna je bila nepravedna i ko god je pogriješio, pošteno će je platiti. Nadam se da će postupak biti ponovo otvoren. Žao mi je zbog smrti inspektora. Znam da sam bio odgovoran za otpor policiji i kriv sam za to, ali nisam odgovoran za smrt inspektora ”- rekao je Antonino Speziale.

Zvanična policijska verzija kaže da je Antonino Speziale tokom nereda bacio komad od lavaboa na policijskog inspektora Filippa Racitija, što je rezultiralo povredom jetre, nakon čega je umro.

Neslužbena verzija kaže da se tokom nereda policijski automobil vozio pozadi i slučajno naletio na policijskog inspektora Filippa Racitija, koji je kasnije umro. A policija je, da bi zataškala nesreću, brzo morala pronaći osobu odgovornu za njegovu smrt, pa je izabrala Antonina Spezialea, koji je učestvovao u neredima ispred stadiona.

Italijanski novinar pokazuje dio umivaonika (isti koji je Antonino Speziale koristio za vrijeme nereda) koliko je lagan (držeći ga na jednom prstu). Na ovaj način novinar je želio sugerirati da je prilično nemoguće da je ovaj dio umivaonika uzrokovao smrt policijskog inspektora.

U Novembru 2012. igrač Cosenze Pietro Arcidiacono dobio je tri godine zabrane igranja profesionalnog fudbala zbog majice „Speziale Innocente“ što znači “Speziale je nevin”.

Genny la Carogna, vođa navijača Napolija, kažnjen je sa pet godina zabrane ulaženja na italijanske stadione zbog nošenja majice “Speziale Libero” (Sloboda za Speziale) na utakmici finala kupa protiv Fiorentine 2014. godine.

Podršku za Spezialea pružili su mnogi navijači u Evropi.

Austria Beč

Borussia Dortmund

(balkanskinavijaci.com)