PHOTO: Insidefoto / ddp USA / Profimedia
PHOTO: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

Konačno u sezoni kada je Atalanta, ponos Bergama i Lombardije, na debiju u Ligi šampiona napravila istorijski uspeh i plasirala se u četvrtfinale, nikome do toga nije stalo. Ne zato što ne vole La Deu nego zato što trenurno postoji mnogo ozbiljniji problem. Jedino o čemu stanovnci ovog grada razmišljaju je kako da prežive.

Inače, Atalanta je istorijski usko povezana sa Argentinom. Od Klaudija Kaniđe nekada, do kapitena Alehandra Papua Gomeza danas. To je bio i dovoljan razlog novinarima argentinskog Olea da naprave intervju sa Danijelom, vođom severne tribine iz Bergama (Curva Nord Bergamo) koji oslikava muku sa kojom se stanovnici ovog grada suočavaju svakog dana.

Danijele, kako bi opisao Bergamo danas?

  • Situacija je zaista zabrinjavajuća. Svakoga dana se suočavamo s ogromnim brojem mrtvih. Čini se da se broj mrtvih u odnosu na mart učetvorostručio. Brojke se, istina, popravljaju jer se poslednjih dana beleži manji broj zaraženih i veći broj onih koji su ozdravili, ali stopa smrtnosti je i dalje velika. Već sada se zna da smo izgubili 4.500 ljudi u Bergamu i okolini i da smo u potpunoj izolaciji. Fabrike i prodavnice ne rade, možemo napolje u kupovinu samo par puta nedeljno. Ali, dugoročno, ovo je jedini način da pobedimo virus.

Zašto je Bergamo najgori grad u Italiji usred epidemije?

  • Hoćete da budem iskren? Nemam odgovor na to pitanje. Niko nema odogovor na to pitanje. Ali sigurno će, kada sve ovo prođe, neko dati odgovor i objasniti nam šta se to dođavola desilo.

Da li si bio na čuvenoj utakmici s Valensijom gde kažu da je sve eksplodiralo?

  • Da, bio sam na San Siru, u Milanu. Ta utakmica je verovatno uticala da se zaraza proširi, ali nisam siguran da je ona i glavni razlog za ovo što nam se dogodilo. Takođe, mi do tada nismo imali nikakva upozorenja oko ovog korona virusa. Nismo ni znali kolika je opasnost koja nam preti.

Koliko dugo navijaš za Atalantu?

  • Za nekoliko dana biće tačno 31 godina. Na stadion idem od svoje 14. a dve godine kasnije pristupio sam navijačkoj grupi. Godinama unazad postoji unija svih navijača Atalante okupljena pod nazivom “Curva Nord Bergamo”, apolitična grupa posevećena isključivo čuvanju tradicije ultrasa Atalante.

Koliko je navijača Atalante umrlo od korone do sada? Da li si izugbio prijatelja ili rođaka?

  • Svako od nas je propatio zbog gubitka nekog bliskog. Izgubio sam ujnu na primer. Ali najgori utisak je činjenica da je umrla sama bez igde ikog svog oko nje. Jer kada odeš u bolnicu, to je to, nijedan član porodice ne može više da te vidi dok se ne izlečiš. Nema ko nije propatio iz Atalante i Bergama. Čak i Zakarija Kometi, legendarni golman koji nam je 1963. doneo Kup Italije je umro, naš najvažniji trofej u 113-godišnjoj istoriji. Na žalost, mnogi su nas napustili.

Možeš li da zamisliš prvu utakmicu tvog kluba posle korona virusa? Šta misliš kako ćeš se osećati, ponosno ili tužno?

  • Hmm. Ne mogu da zamislim kako će taj momenat izlgedati. Današnja situacija je takva da nema prostora ni za kakvo fantaziranje. Dugačak je put do trenutka kada će se fudbal opet zaigrati na našem stadionu. Mislim da bi bila greška žuriti s fudbalom i prekidati ove mere koje bi nas vratile u pakao. Svako ima svoja osećanja. Za mene je prvenstvo završeno i treba da se organizujemo i spremimo za sledeću sezonu. Čak i ako smo prošli u četvrtfinale Lige šampiona, a ja bih sebično voleo da se ona igra, nemam srca da tražim to od igrača i navijača koji su psihički i fizički ispražnjeni od ove borbe. Rana je velika!

Kada očekuješ nastavak sezone?

  • Videćemo. Treba razmišljati samo o novom početku, nikavom povratku na staro. Nadam se da će sve ovo proći do spetembra i da ćemo sve ostaviti iza nas. Posle toga sve zavisi od onih koji izlaze na teren jer ne mora da znači da se virus neće vratiti na jesen. Ova korona je gora od rata.

Ali, predaja ne dolazi u obzir?

  • Naravno. Iako nema utakmica, nema žurki, prebrodićemo sve ovo. Zajedno. Naša Atalanta danas ima šansu da se još više poveže sa svojom decom, sa svojim gradom, sa navijačima. Tek onda ćemo normalno moći da se vratimo navijanju, da bodrimo naše, ne da vređamo druge. Ali trebaće vremena do povratka u normalu, i na terenu, ali i u svakodnevnom životu. Ali mi smo Bergamisti, nikad se ne predajemo – poručio je Danijel.

Moramo spomenuti i da je “Curva Nord Bergamo” seredinom marta donirala 40.000 evra kao pomoć u borbi protiv korona virusa!