Areco grad u središnjoj Italije, glavni je grad okruga Areco u okviru pokrajne Toskane, neraskidivo povezan sa glavnim gradom i dovoljno udaljen od ostalih većih fudbalsikh gradova. Do osamdestih godina na tribinama je bilo dosta publike, razlog za to je bila ambicija i borba kluba za ulazak u Seriju A.

Klub 1993. godine ispada u niži rang takmičenja i ponovo se reosniva. Ovaj pad kluba nije zaobišao ni tribinu, u tom preiodu broj publike se na stadionu se znatno smanjio i to je dovelo do kristalisanja tako da su uz klub ostali samo najverniji.

Na vest o reosnivanju i stečaju navijači Areca su očigledno reagovali bolno, nekada osam hiljada prosečna gledanost kluba ranih osamdesetih sada je davna prošlost. U sezonama 02/03 i 03/04 tribina Areca pada na najniže grane,prosek na tribinama je biva oko 500 ljudi. Nego da se vratimo na same početke organizovanog navijanja u gradu.

Organizovano navijanje na tribinama kreće 1977. godine osnivanjem Commando ultrà Arezzo (CUA) a zatim se pojavljuju i grupe Gioventù Amaranto (GA) i Fedayn. Gledano sa političke tačke gledišta Gioventù Amaranto (GA) i Fedayn su grupe okrenute levici dok je Commando ultrà Arezzo (CUA) desnica. Sve od osnivanja grupa CUA je organizovala tribinu i vodila glavnu reč, kasnije sve grupe staju na neko vreme iza zastave ultras koja krasi središnji deo tribine. Tribinu Areca oduvek su karakterisale brojne manje grupice koje su neretko bile kratkog navijačkog daha i brzo su nestajale. Grupe koje više ne postoje su a ostavile su neki trag na tribinu su Brigata Amaranto, Rebels. Gioventù Amaranto, Due Giugno Drunk, Gruppo Autonomo i Fedayn. Izuzetak manje grupe koja opstaje već dvadeset godina je grupa O.F.C – Old Fans Club, ekipu karakteriše britanski način navijanja i života. Među najvažnijim grupama prema godinama aktivnosti i broja ljudi izdvojila se i grupa Botoli Ringhiosi sa karakterističnom zastavom.

Druga manja grupa pristuna više od dve decenije je Fossa Etrusca osnovana 91. godine, godinu dana pre stečaja. Osnovali su je momci iz kraja Cappuccini, u početku odbacivana i skrajnuta grupa zvog svoje mladosti i različitog mentaliteta, željna dokazivanja. Grupa je doživela oscilaciju od trista članova u zlatno doba grupe i kluba do svega dvadesetak članova početkom novog milenijuma ali zastava grupe je pratila je klub gde god da je igrao u tim teškim vremenima. Sezone 02/03 dogovoreno je spajanje grupe sa grupama Fedayn i Gruppo Autonomo čime je osnovana grupa Fossa Autonoma. Još jedna dugogodišnja grupa na tribini bila je Teste Matte-Terontola, formirana 87. godine u vreme igranja u Seriji B, osnovali su je svega tri momaka. Grupa je karaktersitična ne samo po svom imenu već i zbog mesta iz kojeg dolaze Terontola mesto na granici sa omraženom Umbria. Članovi grupe su vremenom napunili po pedeset i kusur godina tako da se mogu pohvaliti kao jedni od najstarijih aktivnih ultrasa na tribini ​Lauro Minghelli.

17 decembra 1995. godine od pepela starog Commando ultrà Arezzo (CUA) nastaju tri grupe. Prva je Ultras Arezzo koja je vodeća na tribini i organizuje navijanje i koreografije i totalno je apolitička, druga je Arezzo Ovunque i treća je O.F.C klub starijih navijača. Trenutno najveća grupa na tribini je Fossa i zajedno sa Ultrasima vode tribinu. NJihova pozicija na tribini a i u politici je totalno leva i grupu čine momci iz krajeva: Kamikaze, Angulino Amaranto i Dante. 2008. godine nastaje grupa Devils čine je momci iz kraja Valdichiana, najvećeg uporišta Areceovih navijača. 2013 godine osnovana je grupa koja nosi naziv 10 settembre 1923, datum osnivanja kluba koju čine uglavnom mlađi ultrasi.

Klub 2010. godine zbog finansija ponovo pada u najniži rang takmičenja. Dok klub trenunto igra Seriju C.

Trenutno južnu tribinu Areca poznata pod imenom Curva Sud Lauro Minghelli čine grupe Ultras sa svojim sekcijama (Castiglion Fiorentino, Anghiari, Castiglion Fibocchi, Barberino i Milano), Fossa, Devils, OFC, 10 settembre 1923 ,Arezzo Ovunque i Vecchia guardia .

Što se tiče prijateljstva posebno treba izdvojiti prijateljstvo sa Kjetijem koje dugo traje i veoma je čvrsto. Drgua prijateljstva su ona između grupa Fossa i navijača Venecije grupa Rude Fans i Nuova Guardia, kao i prijateljstvo Ultras Arezzo sa momcima iz Udina grupom Ultras Udinese. Međusobno poštovanje postoji između Areca i navijača Salernitane i takođe postoje kontakti sa Irriducibili Lazio i nekim momcima iz Varezea.

Neprijateljstva istorijska imamju sa ekipama iz Toskane među kojima se ističu obližna Montevarchi, Siena, Fiorentina, Livorno, Pisa i Empoli. Ovima moramo dodati i jako neprijateljstvo sa grupom Grifoni Perugini. U maloj meri postoji i rivalitet sa Ternana, Cesena, Ancona, Catania, Modena i Spezia.

Areco- Bagnoleze 18/19, prijateljska

izvor: curvasrb.weebly.com