Britanski fudbalski navijači imali su svoju subkulturu u odijevanju. 1950-ih bili su popularni Teddy Boysi, ‘60-ih Skinheadsi, koji su bili upečatljivi na stadionima, sve do kasnih ‘70-ih kada na scenu stupaju Casuals Firms koji su učinili da Engleska navijačka subkultura potpuno promijeni izgled navijačkog svijeta.

Sve je počelo sa navijačima Liverpoola i Evertona kada su 1977. navijači Liverpoola otišli na utakmicu svoga kluba u francuski St. Etienne i vratili se kući sa hrpom markiranih majica, trenerki i jakni. Skupa italijanska i francuska roba bila im je idealna prilika da pored policije prođu neopaženi i naprave incident na stadionu. U fokusu policije bili su Skinheadsi sa Dr. Martens čizmama, izbrijane glave, i navijači sa istaknutim obilježjima. Ali kada pored vas prođe uredno počešljan momak sa markiranom odjećom Lacoste ili Sergio Tacchini onda nema potrebe da ga doživljavate kao sumnjivca. Bila je to greška. Uredni mladići počeli su predstavljati pravu prijetnju sistemu. Svi navijači su počeli kopirati Liverpoolove i nastao je pravi haos.

U 80-im, odjeća koja je bila povezana sa casual pokretom bila je : Pringle, Burberry, Fila, Stone Island, Fiorucci, Pepe, Benetton, Ralph Lauren, Henri Lloyd, Ben Sherman, Fred Perry, Kappa i Slazenger. Modni trendovi su se često mijenjali, a casual subkultura dostigla je svoj vrhunac u kasnim ‘80-im. Sa dolaskom Acid house i Rave Madchester scene, nasilje casual subkulture je izblijedilo.

Sredinom 1990-ih, casual subkultura doživljava preporod, ali naglasak na stil je malo promijenjen. Mnogi ljubitelji fudbala usvojili su casual izgled kao neku vrstu uniforme, identifikacije, za razliku od običnog navijača. U kasnim 1990-im, mnogi navijači počeli su mijenjati casual uniformu zbog policijske represije, jer su upravo navijači obučeni u poznate svjetske modne marke bili kategorizirani kao „opasni“.

Danas je također prisutna na tribinama. I u BiH, doduše nešto kasnije, pojavile su se navijačke grupe koje su također po uzoru na Engleze nosili markiranu robu kako bi jasno dali do znanja svojim izgledom da pripadaju casual pokretu. Danas osim Lacoste, navijači nose marke Adidas, Originals Lyle i Scott, Fred Perry, Armani, Lambretta, Nudie, Edwin, Superga. Danas su navijači ipak opredijeljeni za underground verziju oblačenja i izbjegavaju se neke mainstream modne marke.

izvor: http://live387.ba

PODIJELI