Dobrodošli u Casablancu, najveći grad u Maroku. Ova rečenica zvuči holivudski, ali u tom gradu egzistira jedan od najvećih klubova Afričkog kontinenta, Raja Casablanca i njeni Green Boy Ultrasi.

Casablanca je grad velikog derbija između Raja i Wydada Athletic Cluba u kojem do izražaja dolaze jedni od najžešćih ultrasa u Africi.

Raja je klub koji je osnovan 1949. za koji navija radnička klasa. Nastao je kao politički odgovor na bogate komšije Athletic Cluba.

To je bio odgovor srednje klase – napravili su svoj fudbalski klub. A zelena boja dresova? Ona simbolizira slobodu i nadu, kažu Green Boy Ultrasi.

Kao što je slučaj sa mladima širom svijeta, Raja je više od kluba. Služio je kao način indetifikacije mladih sa određenom ideologijom ili načina življenja. Oni su bili jezgra grada i srce Casablance. Upravo su zbog toga ultrasi Raja bili posebni u zemlji.

Prvu titulu su dočekali 1988. što je bila odskočna daska za ono što je Raja danas, najuspješniji klub Afrike.

Iako na međunarodnom nivou ne predstavljaju fudbalsku silu, navijači su ti koji su klub proslavili širom planete.

Green Boy Ultras, su jedni od najvažnijih i najglasniji navijačkih grupa u svijetu. Na svakoj utakmici stadion Mohammad je ispunjen do posljednjeg mjesta, a atmosferu koju navijači Raja naprave na južnoj tribini, je zaista spektakularna.

Međutim, derbi sa deset godina starijim klubom WAC, je nešto što prelazi granice „normalnog“. To je rat društvenih klasa, a ovaj derbi je najveći u Africi. U februaru 2009., 14 navijača je završilo u zatvoru nakon derbija.

Godinu dana kasnije 200 navijača gradskih rivala je uhapšeno zbog nereda na ulicama i vandalizma. Green Boy Ultrasi su proglašeni za treću navijačku grupu u svijetu 2014. Evo i zašto…

(live387.ba)