Foto: MN Press
Foto: MN Press

Taj dvomeč Partizan – Kroacija spada u jedan od “najvrelijih” okršaja na prostoru bivše Jugoslavije, iz više razloga.

Naime, bio je to prvi meč nakon raspada Jugoslavije koji su odigrali jedan srpski i jedan hrvatski klub, pa je sve bilo veoma “naelektrisano” u Humskoj i na Maksimiru.

Šira javnost je ovaj duel shvatila kao utakmicu velikog naboja, a u Hrvatskoj je čak nacionalistička euforija išla do to mere da je klub preimenovan iz “Dinamo” u “Kroacija”. Ekipe su se sastale 1997. godine u kvalifkacijama za Ligu šampiona, a tada je određeno žrebom da se igra prvo u Beogradu.

Fudbalski klub Partizan je izvukao minimalnu pobedu sa 1:0 golom Isailovića, a u revanšu je Kroacija tek opravdala vrtoglava finansijska ulaganja u ekipu.

Igrali su Dražen Ladić, Dario Šimić, Mujčin, Silvio Marić, Mark Viduka, ali i Goran Jurić i Robert Prosinečki, pa je u revanšu bilo čak 5:0 za hrvatski tim.

Dva gola postigao je Igor Cvitanović, koji se mnogo godina kasnije prisetio okršaja i podsetio se kakvo rivalstvo vlada među navijačima. Rivalstvo koje nadvladava nacionalizam.

Dakle, bilo je Delija koje su upale na trening Kroacije kako bi pozdravile Prosinečkog i Jurića.

Došli smo u Beograd i došli su navijači Zvezde, pozdraviti Roberta Prosinečkog i Gorana Jurića, koji su igrali u Zvezdi. Došli su da ih pozdrave jer su ostavili jak utisak tamo, igračke su legende. U jednom trenutku su rekli j… im majku grobarsku. Toliko o antagonizmu Hajduka i Dinama, i tamo je isto tako. Oni su zvezdaši, navijali za nas, umesto za svoje Srbe. Tako da, ono što se dešava u Hrvatskoj, ja bih rekao da je kamilica – rekao je Cvitanović.

PODIJELI