Norveška je jedna od rijetkih zemalja koja ima razumijevanje za navijačku kulturu. Međutim, navijači ne prestaju sa svojim zahtjevima. Još uvijek neke stvari u domaćem fudbalu vide kao neprikladne za sve fanove. Njihov zahtjev da se legalizuje pirotehnika naišao je na razumijevanje vlasti. Ono što je problem u zemljama širom Evrope, u Norveškoj više nije.

U saradnji sa svojim klubovima, koji su plaćali velike novčane kazne za pirotehnički šou njihovih navijača, ultrasi su našli zajednički jezik sa vodećim ljudima fudbala, i danas mogu na legalan način koristiti baklje.

Ipak, u Norveškoj su, inače, kazne za pirotehniku bile blaže nego u ostatku Evrope. Klubovi su plaćali novčane kazne od 1.500 do 15.000 eura, dok je u Poljskoj taj iznos dupli. Ako policija registruje jednog navijača sa bakljom, on plaća 1000 eura, dok u drugim zemljama ta kazna za sobom povlači zabranu ulaska na stadion, pa i zatvorsku kaznu.

Dakle, šta za norveške navijače znači legalan način upotrebe pirotehnike? Arne Christian Eggen, oficir za vezu u Rosenborg Trondheimu objašnjava proceduru:“ Da bi koristili pirotehniku na tribinama, navijači moraju dobiti dozvolu lokalnih vatrogasaca i policije.

Naša fudbalska federacija mora to odobriti, također prije utakmice. Da bi dobili dozvolu, područja na tribini gdje ćete paliti baklje moraju biti sigurna. Isto tako, klub obavjesti sve navijače na stadionu da će pirotehnika biti korištena za vrijeme meča.“

Zvuči birokratski ali Norvežani su odlučni. „To važi za ovu sezonu i vidjećemo kako će izgledati. Na stadionu će biti ovlašteni pirotehničar koji će nadgledati situaciju.“

Klubovima bi ovakav zakon mogao riješiti probleme. Međutim, sve ilegalne bakljade dešavaju se kada klubovi gostuju, i ne mogu voditi evidenciju o kupovini karata. Dolaze nenajavljeni navijači i pale baklje bez „upozorenja“. Zbog toga su i dalje u problemima.