BAD BLUE BOYSI : Zašto se rođendan zločeste djece sa zagrebačkih ulica slavi na pogrešan datum 17.ožujka? DINAMOVI NAVIJAČI postojali su naravno i prije 17. ožujka 1986. Čak tog dana nisu ni dobili ime.

Prema tada popularnom filmu Bad Boys, ime su dobili pet mjeseci kasnije, kada su osnovani kao grupa u kolovozu iste godine u Splitu. Inicijator davanja imena je Tonči Prlac, u Torcidi poznat kao Prle koji je predložio naziv Bad Boys, prema spomenutom filmu, s tim su se složili i Ivica Cindrić-Ićo poznat kao Ićo Purger, navijač i Dinama i Hajduka, pripadnik Torcide Borislav Jelović, poznat kao Ušo i vođa Dinamovih navijača Sandro Dujmušić s Britanskog trga u Zagrebu, koji se sa skupinom dinamovih navijača nalazio tih dana na Braču i u Splitu družeći se sa spomenutim navijačima Hajduka. Sandro je dodao da bi zbog boje Dinamovog dresa trebalo dodati i riječ ‘blue’, pa je ova skupina i prozvana Bad Blue Boys.

Ali, zašto se onda 17. ožujka 1986 smatra rođendanom Bad Blue Boysa? BBB nisu osnovani ni kršteni 17. ožujka, ali njihov rođendan obilježava se upravo na taj datum, jer je na taj datum Dinamo igrao derbi s Partizanom, a Boysi, tada na vrhuncu moći i brojnosti, odabrali su upravo tu prigodu da nezapamćenom bakljadom proslave prvih pet godina. Taj datum ostao je sve do danas i obilježava se kao rođendan Bad Blue Boysa. Čvrsto ukorijenjeni u gradu iz kojega su potekli, pristupali su im i članovi iz ostalih hrvatskih, ali i regija drugih tadašnjih republika.

U čestim sukobima sa zakonom, kako zbog svoje huliganske reputacije, ali i hrvatske orijentacije, BBB su od osnutka do danas kontroverzni i neizostavni dio navijačke i sportske priče s ovih prostora.

PODIJELI