Kako je tekao sukob među najvatrenijim pristalicama crno-belih

Nažalost, ponovo smo imali Večiti derbi u kome se više pričalo o nasilju, tučama i krvavim glavama, umesto o fudbalu, iako je i na terenu bilo mnogo zanimljivog. Recimo, imali smo penal za Partizan na derbiju posle pune 22 godine, ali je čak i to zasenila tuča među Grobarima, koja je trajala gotovo čitavo poluvreme.

Bio je to jedan od najvećih i najbrutalnijih međusobnih sukoba na Jugu u istoriji tribine. I povod je bio ozbiljan – preuzimanje tribine! Na kraju se sve završilo kao pokušaj puča. Alkatraz je odbranio ”šipku”, a totalno je osramotio Grobare koji su pokušali da preuzmu Jug.

Završili su prebijeni, krvavih glava, sa naduveni od pesnica, sprženi od baklji i goli! Neki od njih izbačeni su na atletsku stazu sa tribine čak i bez donjeg veša!

KAKO JE SUKOB POČEO?

Opšta frka na Jugu desila se u trenucima kada je na Severu zapaljena ogromna količina baklji. Igrao se 15. minut derbija, kada je počeo pirotehnički šou Delija. U isto vreme počeo je i haos na Jugu, a prvobitno se pomislilo da je to bila uigrana akcija Delija da pokušaju da upadnu na Jug da naprave neku ”navijačku akciju”.

I publika sa istoka i zapada je pomislila da su u pitanju navijači Zvezde, pa su horski počeli da skandiraju ”Ubij Cigana”, dok su jedan po jedan prebijeni navijači izlazili na atletsku stazu goli i prebijeni nakon žestokog sukoba. Ispostaviće se, možda i nesvesna uloga u kreiranju atmosfere na jugu, koja je pokrenula mnogo više ljudi da napdne “svoje”, misleći da su navijači Zvezde.

Grobari koji su želeli da preuzmu Jug, kao da su samo čekali bakljadu Delija za napad, jer je mnogima u tom trenutku fokus bio ka navijačima na Severu. Iskoristili su trenutak da iznenade ”šipku”.

Mnogi su pomislili da u tom trenutku i Grobari počinju svoju bakljadu, ali to je bio napad za preuzimanje Juga.

Nezvanično, grupa koja je pokrenula pokušaj puča jesu Vandal Bojsi, kojima su se pridružile još neke grupe Grobara. Zanimljivo je da su svi na derbi došli uniformisani, obučeni u identične dukseve i grupisani na jedno mesto. Samo se čekao trenutak kada se kreće u napad.

Za to im je odlično poslužila bakljada Delija i iskoristili su faktor iznenađenja i došli nadomak cilja. Šipka im je bila bliža nego ikada! Potisnuli su Grobare okupljene oko Alkatraza i došli u srce Juga odmah ispod semafora, na nekoliko metara od ”šipke”.

USLEDILA JE ŽESTOKA KONTRA I BRUTALNA OSVETA ZA POKUŠAJ PUČA


Vandal Bojsi u duksevima sa belim detaljima oko ruke u napadu na ”šipku” na Jugu: Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Delovalo je da su ”pučisti” u prednosti jer su se pod njima povlačili navijači Partizana koji imaju prevlast na Jugu. ”Vandali” su nekoliko njih i pretukli što se može videti na snimcima, jer su ih gađali bakljama i udarali kaiševima kada bi pali.

Međutim, kada su im ponestale baklje, krenuo je surov protivudar Grobara koji vladaju jugom. Bilo ih je više i samo su sačekali da ponestanu baklje, a onda su bukvalno pregazili protivnike.

Krenula je surova i brutalna scena nasilja, gde su one koji se nisu izvukli brutalno pretukli. Pržili su ih bakljama, gazili im po glavi, udarali ih tako da su im lica bila totalno naduvena kao da su izašli iz osinjaka.

A onda su odlučili da ih ponize za sva vremena. Skinuli su im dukseve u kojima su došli na tribinu uniformisani kao vojska, a zatim i pantalone sve do gaća i ostavili ih da stoje i čame u dnu tribine dok su im stvari bacili na lomaču i zapalili.

Dim je kuljao oko njih, dok su se oni u dnu borili za goli život.

Na kraju su izbačeni sa tribine na atletsku stazu tako goli, da ih isproziva čitav stadion. Tamo ih je Žandarmerija prihvatila, neke i hitna pomoć i odvedeni su na VMA. Jedan je teško povređen i odveden na reanimaciju, jedan je uboden nožem, a ostali skinuti goli i izbačeni bez odeće i patika na aletsku stazu, a zatim i u policijsku stanicu.

ŠTA SE KRIJE IZA POKUŠAJA PUČA?

Na Jugu je strah i trepet bio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru prošle godine, kada je izrešetan u svom automobilu rafalom iz kalašnjikova. Mnogi Grobari nisu voleli ”Mutavog”, kao bivšeg viđenijeg navijača Zvezde sa Severa, ali nisu smeli da mu se suprotstave.

Posle njegovog ubistva, usledilo je hapšenje i Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koji je bio desna ruka Saleta Mutavog. Tako je vođstvo Juga žestoko oslabljeno i očigledno su ostale grobarske grupe kovale plan kada bi mogle da napadnu vođe i pokušaju da preuzmu tribinu.

Odlučili su se da to bude na derbiju, verovatno kada niko nije očekivao. I uspeli su da iznenade sve, ali im plan nije uspeo i sada je verovatno da će zauvek biti izbačeni sa Juga.

VANDAL BOJSI UČESTVOVALI I U PRETHODNOM SUKOBU MEĐU GROBARIMA I PRIŠLI SU ZABRANJENIMA

Vandal Bojs je jedna od najjačih grupa Grobara, koja je okupljena u novobeogradskom Bloku 45. Tokom prvog sukoba među Grobarima otišli su sa Juga među Zabranjene.

I tada su bili među Grobarima koji su pokušali da preuzmu Jug, takođe je Večitom derbiju i ponovo je taj pokušaj prošao neuspešno. Tada je sa njima bila i grupa Jang Bojs, koja je sada ostala lojalna Alkatrazu, kojem je prišla prva nakon razjedinjena i odvojili se od Zabranjenih.

Zabranjeni kao takvi ne postoje, Vandal bojs zastava već par godina je na jugu, baš kao i na prethodnom večitom derbiju gde je uz lik ubijenog njihovog člana Demira Jukića (i dalje se ne zna ko ga je ubio) bio i barjak sa dobro poznatim “upozoravajućim” znakom.

Pomirenje među Grobarima tada je palo 2013. godine, a rat koji je trajao više od dve godine doneo je i nekoliko žrtava, među kojima je i Ivan Perović, oko čijeg su se imena kasnije Grobari i ujedinili kasnije istakavši tada da nikada ne dozvole da se više međusobno tuku i ubijaju.

Očigledno da je primirje bilo samo prividno i da su tinjali neki skriveni sukobi, koji su na videlo izašli na 156. Večitom derbiju.