Navijačka scena u Argentini je apsolutno bez premca, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu. Kada se gleda iz ovog prvog aspekta, većina neupućenih navijača odmah pomisli na River i Boku, međutim jedan klub je verovatno i ispred njih – San Lorenco. Klub iz predgrađa Buenos Ajresa ima fanatične navijače koji nose naziv La Gloriosa Butteler (Slavni trg Buteler).

Ime su dobili po malom trgu u predgrađu Bodeu gde su se okupljali pre svakog meča. Kada je osnivana barra brava 1988. godine i kada je pravljena prva zastava, rešeno je da zbog te tradicije ona treba da ponese ime po trgu. Ime su izgradili velikom privrženošću, gromoglasnim pevanjem, trenutno najboljim u Argentini, inovacijama i naravno spremnošću na huliganizam. Ipak, način na koji podržavaju ekipu pesmom je zaista vanserijski.

Prvi i najveći naprijatelji su im navijači Boke i Urukana, dok su nivo ispod, barem kako oni sami kažu fanovi Rasinga, Independientea, Veleza, Rivera i Njuelsa. La Gloriosa Butteler je u dobrim odnosima samo sa navijačima niželigašima Taljeresa i Uniona.

Grupa se ponosi gostovanjem u Rosariju 1995. kada je putovalo 30.000 navijača. Koliki uticaj imaju na klub govori činjenica da su 2006, kada je argentinski savez doneo odluku da se celo kolo igra pred praznim tribinama, oni zabranili igračima da igraju i San Lorenzo je bio jedini klub koji to kolo nije odigrao.

Navijači San Lorenza hoće da se njihov klub vrati u stari kraj Boedo, deo Buenos Ajresa gde je 1979. godine srušen stadion ove ekipe. Čak 15.000 navijača sakupilo se ispred parlamenta kako bi pružilo podršku predlogu zakona koji bi im omogućio da se stadion ponovo podigne na mestu nekadašnjeg objekta. Kada to nije pomoglo čak 110.000 njih se skupilo na trgu Majo u Buenos Ajresu.

San Lorenzo je iseljen iz Boeda 1979. godine kada je klub zbog dugova morao da proda stadion Gasometro i okolno zemljište i da se preseli na novu lokaciju. Na mestu nekadašnjeg stadiona nalazi se hipermarket, iako je prvobitno bilo predviđeno da se grade socijalni stanovi.

Navijači San Lorenca nikad se nisu navikli na novi stadion na koji su se preselili 1993. godine, a najveća zamerka je što se objekat nalazi blizu siromašnih četvrti grada.

Navijači San Lorenza su izuzetno privrženi svojim igračima i čuvaju ih u svakom trenutku. Kada je na meču Klausure između Veleza i San Lorenza golman Pablo Miljiore pogođen predmetom bačenim od strane fanova Veleza, pristalice njegovog tima pokušale su da pokidaju ogradu i da napadnu fudbalere domaćih. Arbitar je zaustavio utakmicu, a samo nekoliko minuta kasnije je i definitivno prekinuo posle savetovanja sa policijom. Pripadnici snaga bezbednosti su saznali da je Ramon Aramaja, fan San Lorenza, preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Ili ga je pogodila policija ili je doživeo srčani udar ili je pogođen kamenom.

Kada se San Lorenzo na kraju prošle sezone borio za opstanak, sudija koji je napravio kardinalnu grešku na štetu ovog kluba stadion je morao da napusti pod pratnjom specijalaca, ne bi li izvukao živu glavu.

PODIJELI