Danas se lagano u BiH odšetao Zdravko Mamić, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, sa Županijskog suda u Osijeku za njim je raspisana potjernica kojom se traži hapšenje. Dakle, Hrvatska je raspisala potjernicu za Zdravkom Mamicem.

Mamic je danas sazvao konferenciju za medije u Međugorju ležerno i opušteno.

“Probat ću podijeliti dvije stvari. Jedna je pravna, a druga emotivna situacija. Nisam se ni u snu nadao da ću biti osuđen i jedan dan. Da ste me to pitali prije nekoliko dana rekao bih otkud vam to da je moguće osuditi mene ili bilo koga.” 

Gospodinu nije jasno zašto je uopšte uhapšen, on je osoba koja se nikad nije spominjala kao neko ko krši zakon ili ne daj Bože neko ko će bit uhapšen.

“Provodio sam vrijeme s majkom na moru i onda su mi počele stizati vijesti o tome da je sudsko vijeće izloženo pritisku i da mogu očekivati da se donese jedna isforsirana i lažna presuda. U uvjetima u kojima se nalazim osjećam se i više nego dobro. Ne skrivam da nisam zgrožen, ali se dobro osjećam. Presuda me iznenadila, ali ono što me emotivno čini nesretnim i tužnim je obrazloženje. Da su mi izrekli duplu kaznu, to za mene ništa ne bi značilo. Kada sam čuo obrazloženje miješaju mi se tuga i bijes te moram vidjeti kakav će biti moj odgovor. Moj odgovor će biti oružje koje zasad nikad nije zabilježeno na ovim prostorima. To nije oružje kojim se puca, nego civilizovano oružje. Ne bih htio biti u koži ljudima koji su sve ovo zapakovali. Vijeće je samo vrh sante i jedan krak te jedne duboke države koja razara tkivo naših građana, a ja imam snage i spoznaje te ću se pobrinuti u odbrani sebe i svoje porodice da ti ljudi nemirno spavaju, a na kraju i završe u zatvoru”

Ovde gospodin govori da se osjeća dobro, nevin čovjek u državi kriminala, teško mu je ali dobro se osjeća dok mu se mješaju tuga i bijes. Najavio nam je neko oružje iz kojeg se ne puca, što nas dovodi na neki početak rata sa hrvatskim pravosuđem, a Mamić ima dobro oružje.

Mamić ima i dobar početni potez odmah na početku, preselio se u BiH. Zdravko Mamić ima i državljanstvo BiH te po ustavu te države ne može biti uhapšen ukoliko je izrečena kazna manja od 10 godina.

Jasna je današnja izjava ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića:

“Ne može ga BiH izručiti, ako ima državljanstvo BiH, to je Ustavom propisano, kao što ni druge države ne isporučuju nama svoje državljane. Ali to ne znači da je tu kraj njegove odgovornosti. Ako, primjera radi, Mamić bude presuđen na deset godina, Hrvatska dostavlja tu presudu Bosni i Hercegovini i mi možemo izvršiti presudu”

Zvanično Županijski sud u Osijeku je braću Mamić, Vrbanovića i Milana Pernara iz Porezne uprave teretio za izvlačenje oko 117 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza. Veliki novac je izgubila država Hrvatska, članica EU.

Zdravko Mamić je ovu presudu rutinski komentirao na konferenciji za medije u Međugorju, gdje je, između ostalog, poručio da se ne misli vraćati u Hrvatsku prije pravomoćne presude.

Iz kluba stižu saopštenja da je nevin, od navijača podrške za hapšenje. Mi se nadamo da će što prije bolji dani za Dinamo, ali po svemu sudeći načekat ćemo se, Mamić je u BiH i boli ga k.

(balkanskinavijaci.com)