Nekadašnji predsjednik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar danas su nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku proglašeni krivim za izvlačenju blizu 116 miliona kuna iz zagrebačkog kluba te nanesena šteta državnom budžetu od 12,2 miliona kuna.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i po godina. Mamić je poslije izricanja presude pozvao konferenciju za medije u Međugorju, gdje je jučer pobjegao iz Hrvatske.

“Probat ću podijeliti dvije stvari. Jedna je pravna, a druga emotivna situacija. Nisam se ni u snu nadao da ću biti osuđen i jedan dan. Da ste me to pitali prije nekoliko dana rekao bih otkud vam to da je moguće osuditi mene ili bilo koga. Provodio sam vrijeme s majkom na moru i onda su mi počele stizati vijesti o tome da je sudsko vijeće izloženo pritisku i da mogu očekivati da se donese jedna isforsirana i lažna presuda. U uvjetima u kojima se nalazim osjećam se i više nego dobro. Ne skrivam da nisam zgrožen, ali se dobro osjećam. Presuda me iznenadila, ali ono što me emotivno čini nesretnim i tužnim je obrazloženje. Da su mi izrekli duplu kaznu, to za mene ništa ne bi značilo. Kada sam čuo obrazloženje miješaju mi se tuga i bijes te moram vidjeti kakav će biti moj odgovor. Moj odgovor će biti oružje koje zasad nikad nije zabilježeno na ovim prostorima. To nije oružje kojim se puca, nego civilizovano oružje. Ne bih htio biti u koži ljudima koji su sve ovo zapakovali. Vijeće je samo vrh sante i jedan krak te jedne duboke države koja razara tkivo naših građana, a ja imam snage i spoznaje te ću se pobrinuti u odbrani sebe i svoje porodice da ti ljudi nemirno spavaju, a na kraju i završe u zatvoru”, zaprijetio je Mamić.

Sada optuženi Mamić je poručio da će naredni period boraviti u Bosni i Hercegovini.

“Može ih biti sram, svima koji su u ovom procesu jamčim da će za to platiti cijenu, ali šutjeti neću. Izgubio sam rundu, ali ću dobiti bitku, u to sam siguran. Ovu moju borbu vodit ću iz svoje druge domovine i Bog zna zašto me ovdje poslao. Ovdje sam po zadatku koji mi je on namijenio, on ima jasan plan i ja ću ga slijediti. Odavde ću se boriti i ne mislim se vratiti u Hrvatsku prije izricanja pravomoćne presude. Iskoristit ću sva moguća prava da dokažem svoju nevinost”, istakao je Mamić.

Podsjećamo, prema ovoj presudi je Zdravko Mamić osuđen po svim tačkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve tačke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obaveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj tački optužnice, odnosno za djeljenje transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu novca od transfera za Luku Modrića.

Na šest i po godina zatvora osuđen je Zdravko Mamić, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

Od ove četvorke niko se nije se pojavio na objavi presude, a Zdravko Mamić još je jučer izjavio kako se nalazi u Međugorju u Bosni i Hercegovini, da nije u bijegu i da se neće uopšte pojaviti na izricanju presude.