Crvena zvezad planira da posle prestanka kovid pandemije upozna simpatizere sa svim dražima čuvenog fudbalskog kompleksa.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Crveno-beli pokrenuli su novu akciju u kojoj svi turisti, navijači i simpatizeri crveno-belih mogu da prilikom posete stadionu “Rajko Mitić” vide sve što prati život kluba iz Ljutice Bogdana.

Naime, tura obuhvata nekoliko etapa, odnosno lokacija. Posetu muzeju, slikanje sa peharom Lige šampiona, izlazak na teren, posetu tunelima, posebno onom kultnom iz kojeg fudbaleri izlaze na stadion, zatim Zvezda TV, Medija centar, servis za članstvo i Red star šop.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Ture mogu biti organizovane za manje grupe do pet ljudi, ali i za veće, ekskurzijske. Crvena zvezda planira uskoro da krene sa ovom akcijom, koja bi trebalo da postane svakodnevica posle prestanka kovid pandemije.

U trofejnom beogradskom klubu su posebno ponosni na muzej, gde centralno mesto zauzimaju trofej Lige šampiona i dva pehara Interkontinentalnog kupa, osvojeni 1991. godine. Kako kažu u Zvezdi, sva tri trofeja su neprocenjiva. Tu se mogu videti i svi oni koji su bili predsednici, treneri, direktori kluba…

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Posebna atrakcija jeste replika trofeja Lige šampiona koji je izgrađen od posebnog materijala i koji je pogodan za držanje i fotografisanje. U Zvezdi su ponosni i na deo gde je prikazana izgradnja stadiona i čuvenu rečenicu koju je narod izgovorio na dan otvaranja stadiona 1953. godine:

Ovo je kao Marakana u Brazilu!

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Posebno mesto zauzima i dres Dragana Džajića, najveće legende kluba, zatim deo posvećen Rajku Mitiću, prvoj legendi po kojem stadion nosi ime, kao i odeljak o tome da su čuveni Brazilci Pele, Garinča, Didi i Zagalo baš u Beogradu igrali fudbal.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Naravno, tu je i deo posvećen Mančester junajtedu, tačnije tragediji koja je zadesila taj klub 1958. kada su se vraćali iz Beograda, a avion se po poletanju sa aerodroma u Minhenu srušio. U toj katastrofi poginulo je osam fudbalera Junajteda. Naravno, tu je i lopta iz 1991. iz Superkupa, kada su se sastala dva kluba.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Zanimljiv je dug tunel kojim se sa terena dolazi do Medija centra, a u Crvenoj zvezdi otkrivaju da ga je najbrže prošao Francuz Arsen Venger hitajući na konferenciju, ali i nemački treneri Jirgen Klop, Tomas Tuhel i Hansi Flik.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Trava na terenu menja se svake godine, a sam izlazak na teren popularne Marakane izaziva poseban osećaj, naročito pogled na severnu tribinu.

Posebna atrakcija jeste tunel koji vodi od svlačionica do terena, koji je iscrtan u grafitima i koji je posebno akustičan kada je publika na stadionu. Kao takav ostaje u posebnom sećanju svima onima koji su igrali na stadionu Crvene zvezde.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Naredna stanica je Zvezda TV, gde posetioci mogu da vide studija klupske televizije i tri scene. Nakon toga se ide u Medija centar gde je moguće videti improvizovane svlačionice fudbalera, te potpisati doživotni ugovor sa klubom na “Zvezdaškoj zakletvi”.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Poslednja tura je poseta servisu za članstvo kluba, kao i Red star šopu, gde se mogu kupiti suveniri i sportska oprema.

Marakana tura košta 1.000 dinara / 8.50 eura.

(kurir.rs)

PODIJELI