Od 2014. godine, svaki 21. novembar navijače Zvezde seća na ubistvo jednog od njih u Istanbulu.

Marko Ivković “Jagoda” te večeri došao je sa ostalim pristalicama crveno-belih pred dvoranu “Abdi Ipekči” da uživo prati košarkaški meč Galatasaraj – Crvena zvezda i u napadu domaćih navijača je izboden nožem i ubijen.

Vest o njegovoj smrti potresla je Srbiju, gde su sve navijačke podele stavljene su u drugi plan tokom odavanja pošte momku rođenom 1992. godine u Hrvatskoj.

Rođen je 1989. godine u Zadru. Nakon operacije Oluja izbegao je u Srbiju i to u Jagodinu, zbog čega će kasnije i dobiti nadimak Jagoda. Kasnije se sa majkom i sestrom seli u Zemun gde nastavlja svoje školovanje. Od tada redovno posećuje utakmice Crvene zvezde i to naročito fudbalskog kluba.

Sa par stotina navijača kreće da bodri košarkaški klub u Istanbulu na Evroligašku utakmicu protiv Galatasaraja. Neposredno pre utakmice dolazi do tuče sa navijačima istanbulskog kluba, u kojoj je Marko uboden nožem. Odmah biva prebačen u istanbulsku bolnicu, ali lekari i posle 5 sata reanimacije nisu uspeli da spasu život. Iako je u prvom izveštaju turske policije navedeno da je Marko ubijen u međusobnoj tuči navijača, sutradan je izveštaj promenjen i navedeno je da je ubijen u internoj tuči navijača.

Odmah nakon utakmice, ne znajući za smrt navijača, trener Galatasaraja Ataman, nazvao je navijače Crvene zvezde teroristima. Konzul Srbije u Instanbulu Zoran Marković, je šokiran ovom izjavom, rekao da je Ergin Ataman terorista. Predsednik Vlade Republike Srbije,  je u telefonskom razgovoru sa Turskim premijerom Ahmetom Davutogluom zatražio hitno rasvetljavanje zločina. Takođe je poručio da turski trener Ataman nije više dobrodošao u Srbiju.

Košarkaši Crvene zvezde su bili u šoku nakon što su čuli ovu vest, pa je rezultat sa utakmice ostao u drugom planu.

Podrška i saučešća su stigla od mnogih javnih ličnosti pa i suparničkih navijačkih grupa. Turska košarkaška liga odlučila je da svi mečevi tog kola počnu minutom ćutanja.

Ubistvo je izazvalo svojevrsni “rat” između srpskih i bošnjačkih navijača na društvenim mrežama, čemu su doprinele neproverene informacije o Ivkovićevim statusima na Fejsbuku, gde je navodno kroz parolu Nož, žica, Srebrenica iskazivao podršku masakru u Srebrenici. Ubrzo su se na internetu pojavile informacije da se radi o statusu s lažnog Ivkovićevog profila, koji je napravljen tek nakon njegove smrti.

Markov ubica Kadri Aktaš (50) osuđen je juče na 25 godina zatvora zbog ubistva navijača “Crvene Zvezde”.

PODIJELI