Poštujemo dugogodišnju tradiciju Engleza i njihov navijački mentalitet, ali zapamtite, mi se više nikoga ne bojimo“ – piše Marc Bennets, publicista Mirrora.

Ovako je glasio njihov stav. Nakon što je moja domovina imala velike probleme ‘80-ih sa huliganizmom, odlučio sam uporediti današnje ultrase i nasilnike sa nekadašnjim. Krenuo sam u Rusiju jer su tamo organizovane huliganske skupine jedne od najozloglašenijih u Evropi.

Svoga sagovornika, po imenu Vadim, čekao sam u jednom lokalu u Moskvi. Vadim pripada Flint's Crewu, navijačkoj grupi koja prati Spartak. Bio je i učesnik napada na engleske navijače na posljednjem Evropskom prvenstvu.

Očekivao sam nabildanog i ćelavog momka, kada se na vratima pojavio čovjek duge kose i 40 godina starosti. Bio sam iznenađen.

Izgledao je kao neki stari pjevač iz vremena Sovjetskog saveza. Vadim je počeo: „ Imamo u Rusiji mnogo velikih i opasnih grupa. Niču kao gljive. Želimo cijelom svjietu pokazati svoje mišiće a posebno Englezima.“

Najveće rivalstvo je ono među grupama u Moskvi iako svaki klub u Rusiji ima svoju ekipu koja je spremna na nerede. Danas je sve to sofisticiranije. Imaju svoj kodeks ponašanja u dogovorenim tučnjavama. Sve se dogovore online. Fair play zagarantovan, nema tvrdih predmeta, hladnog oružja. Svi treniraju borilačke vještine i izgledaju kao vojska – zaključio je Bennets.

„Vidjeli ste posljednji Euro. Malo flaša u zraku i bježanje. To su vam danas Englezi. Mi i Poljaci smo preuzeli taj front, žao mi je“– samovjeren je Vadim. „Još nešto“, reče Vadim, naš ministar sporta Vitaly Mutko bi trebao biti ponosan na nas a ne da traži načine da nas spriječi. Mi našu zemlju proslavljamo širom svijeta i trebao bi uživati u našem nasilju.“

izvor: live387.ba