Sezona 1999/2000

Čelzi – Vest Hem 7.11.1999. Premijer liga
Čelzijevi i Vest Hemovi se navijači sukobljavaju, policija razbija navijače, 4 uhapšena a suparnički navijači su razdvojeni.

Vest Hem – Mančester Junajted 18.12.1999. Premijer liga
Posle završetka utakmice navijači pokušavaju da se sukobe, sukob je sprečen akcijom policije na konjima i psima. Jedan policajac je povređen kada je na njega nešto bačeno. Mančesterovi navijači u broju oko 75 se grupišu oko Apton Park stanice i tu pokušavaju da se odvoje od policiske pratnje. Grupa od 50 Vest Hemovih navijača se grupiše na stanici Plaistow. Očigledno je da su ove dve grupe ostvarile kontakt mobilnim telefonom. Obe grupe su planirale da odu u Euston, na ugovorenu tuču, sukob je sprečen od strane policije.

Lester Siti – Vest Hem 22.1.2000. Premijer liga
30 Lesterovih navijača je napalo pab u kome se nalazilo 20 navijača Vest Hema. U napadu su korišćene stolice, flaše i sve što se našlo u pabu. Policija napada
i razdvaja grupe.

Votford – Vest Hem 4.3.2000. Premijer liga
Između 30-40 navijača Vest Hema se sukobljava na ulici sa navijačima Votforda pre utakmice. U sukobu korišćene cigle, flaše neke su završile i na prozorima okolnih kuća. Šest Vest Hemovih navijača je uhapšeno.

Sezona 2000/2001

Vest Hem – Mančester Junajted 26.8.2000. Premijer liga
Veliki neredi posle utakmice u Aldgate oblasti. Psi su upotrebljeni za razdvajanje velike grupe navijača.

Ipsvič Taun – Vest Hem 14.10.2000. Premijer liga
Oko 19:30 grupa od 40 Ipsvičevih navijača upada u pab u kome se nalaze Vest Hemovi navijači. Ipsvičevi se povlače ispred paba i izazivaju Vest Hemove navijače. Policija zatvara Vest Hemove navijače, a Ipsvičeve hapsi i rasteruje. Policija koristila pendreke i sprej.

Vest Hem – Njukastl 28.10.2000. Premijer liga
Grupa Vest Hemovih navijača pokušala da napadne Njukastlove u podzemnoj železničkoj stanici. Policija je sprečila incident, četvoro je uhapšeno.

Vest Hem – Totenhem 11.3.2001. FA Kup ¼ finala
U 15:15 grupa od 60 Sparsovih navijača pod pratnjom policije se približava Apton Parku. Tokom pratnje grupa Vest Hemovih navijača je sve pratila i samo ogromno prisustvo policije je sprečilo nerede. U 18:00 časova grupa od 20 Sparsa napada pab sa manjom Vest Hemovom grupom. Policija spašava Vest Hemove ali ne i sebe. Sparsi tad napadaju policiju. Ukupno 10 Sparsa je uhapšeno. Glavna Sparsova grupa je otpraćena pod pratnjom do Apton Park stanice, gde ih policija smešta u gradski prevoz, koji se kreće Liverpool Street-om gde oni ulaze u pab. U 20:30 ova grupa se sukobljava sa
30 Vest Hemovih navijača.Specijalna policija sprečava veće nerede.

 


Sezona 2002/03

Čelzi – Vest Hem 26.1.2002. Premijer liga
Oko 200 Vest Hemovih navijača piju u dva paba u Putney Bridge stanici, pokušavajući da se oslobode policiske pratnje i da ostanu neprimećeni. Grupa se uputila do Fulham Broadway stanice gde pokušavaju da se probiju kroz policiju. Posle utakmice Vest Hemova grupa pokušava da se sukobi sa Čelzijevom grupom na Kings Road-u. Graeme Le Saux (bivši igrač Čelzija) je pogođen novčićem. Neki Čelzijevi navijači su na toj utakmici povređeni. Problemi u kojima su uključeni bili Čelzijevi navijači te sezone su sa Man.Junajtedom, Birmingemom i na mnogim utakmicama kod kuće.

Sezona 2003/04

Totenhem – Vest Hem 29.10.2003. Karling Kup
Razjareni Vest Hemovi navijači su počeli gađati flašama navijače Totenhema u Severnom Londonu pre utakmice. Tottenham High Road, je u svom izveštaju opisao da je sve ličilo na bojno polje nakon što su Vest Hemovi navijači posetili nekoliko pabova svojih rivala. Pab u kome se sastaju Totenhemovi navijači ”The Cockerel” je bio glavna meta Vest Hemovih navijača koji su ostavili prebijene i zaprepašćene ljude u pabu.

Policiski izveštaj: pab je pretrpeo ogromnu štetu, kasnije je na Northumberland Park-u uhapšeno mnogo Vest Hemovih navijača zbog kriminalne štete i nasilnog ponašanja. Neredi su nastavljeni celo poslepodne i rano veče, na High Road-u su uništena barem još dva paba. Postavljana su razna pitanja policiji kako je dozvolila da se tako velika grupa gostujućih navijača ušeta u Severni London, a da ih neprimete? Ovo je bilo veliko vraćanje ICF-a na binu.

Milvol – Vest Hem 22.3.2004. Prva Divizija
Novine San prenose: 8 Policiskih konja je napadnuto na terenu, a specijalna policija je jedva zaustavila navijače Čekićara (Vest Hem). Neredi su krenuli kada je 200 navijača Vest Hema od ukupno 2900 krenulo da probija kordon kako bi došli do Milvolovih navijača. U smirivanju je učestvovalo 1100 policajaca, koji su učestvovali u akciji vrednoj 270 000 funti. I veliki anti-rasistički plakat je iscepan, 2 navijača Vest Hema su uhapšena na terenu zbog lomljena toaleta i za kasnije izazivanje nereda.
Vest Hem je organizovao i masovna gostovanja za Kardif kao i za različite utakmice kod kuće u 1 diviziji (2.ligi).

 

Sezona 2004/05

Vest Hem – Bornemaut 26.10.2004. Prva Divizija BBC News-prenosi Navijači Kardif Sitija su napadnuti u pabu od strane navijača Vest Hema, koji su putovali na meč sa Bornemautom (nije uopšte igrao Vest Hem). 50 pripadnika ICF-a je putovalo tajno 184 kilometra kako bi izazvali nerede pre Kardifovog Koka – Kola kupa. Policija proučava policiske kamere (CCTV). Policija u Dorsetu je uhapsila 4 navijača. Dva Kardifova navijača su povređena i potrebna im je medicinska pomoć, jedan od njih ima povrede lica. Policija tvrdi da su se navijači Vest Hema ponašali kao normalni gosti Queens Park paba blizu Bornemautovog stadiona. Ali u jednom trenutku su počeli da pevaju čuvenu Vest Hemovu himnu I'm Forever Blowing Bubbles i započeli su tuču. Tuča se prenela i napolje, a posle toga je demoliran pab, a bacane su i cigle. Inspektor Martin Vebster iz Dostera je rekao da je to bio dobro organizovan dolazak navijača Vest Hema. Inspektor je rekao da su to bili momci obučeni u markiranu odeću, i dodao je da u takvim slučajevima oni dobijaju dojave od policije za sprečavanje nasilja, ali da u ovom slučaju toga nije bilo. Kardifovi navijači se uopšte nisu nadali, oko 19.00 časova je u Queens Park pab ušlo između 35 i 50 ljudi. Barmen paba je rekao: ”Oni su se u početku sasvim normalno ponašali, ali posle par minuta su zapevali I'm Forever Blowing Bubbles, i tad je nastao haos, udarali su koga su stigli. Ljudima se slivala krv niz lice.” Jedan od navijača Kardifa je izjavio: ”To je bilo ludo, bez ikakvog upozorenja su napali.” Policija je uhapsila dvoje ljudi iz Londona i dvoje iz Bornemauta. Svi uhapšeni su u razdoblju između 19 i 30 godina.

 

Tokom `70. – tih,`80. – tih i ranijih `90. – tih Vest Hem Junajted je imao jednu od najvećih i najjačih, ako ne i najjaču, grupu na Ostrvu, “The Inter city Firm” ( ICF ). U tim godinama svi krajevi koji su se oslanjali na Istočni kraj Londona su punili ICF, mnogi legendarni momci su dolzili iz krajeva poput Canning Town, Plaistow, Stratford.
Dalje niz A13 su uvek bile Vest Hem ”zemlje” i velike grupe su dolazile iz Romford, Barking & Dagenham kao i mnogih krajeva izvan Istočnog Londona duboko u Essex. Sve ove grupe su zajedno dolazile na utakmice, tražeći suparničku grupu oko stadiona. Mnogi navijači suparničkih klubova sada pričaju o ”najuplašenijem hodu”, kada su navijači drugih klubova dolazili na Apton Park (stadion Vest Hema) smeštani su na južnu tribinu, na njihovu veliku žalost retko kad su bili sigurni. Vest Hemovi navijači su uvek odlazili na gostujuću tribinu, pokušavajući napasti goste, kada ne bi uspeli onda bi pokušali da otvore kapiju na južnoj tribini na pola i tako bi ušli na gostujući sektor. Povremeno bi neki policajac shvatio da je kapija slaba i da će većina Vest Hemovih navijača tuda pokušati proći. Glavni deo ICF se nalazilo na donjoj zapadnoj strani, blizu korner zastavice, gde se spajala zapadna i južna tribina. Sa tog mesta su celu utakmicu mogli da nadziru gostujuće navijače, takođe su veoma lako prelazili u gostujući sektor, prešli bi jedan manji zid i na metar od vas su bili gosti. ICF je sva gostovanja radio u svojoj režiji, totalno odvojeno od običnih navijača, putovalo se železničkom mrežom, kada bi se dolazilo u suparnički grad uvek se težilo iznenađenju za domaće navijače. Kasnije se grupa organizovala tako što bi u rano jutro se našli u nekom poznatom pabu, tu bi našli par venova i minibuseva i krenuli na gostovanje. Londonska podzemna železnica je videla najviše velikih sukoba među grupama. Zbog toga što se u podzemnoj najlakše eskivirala policija i dolazak do gostujućih navijača je bilo najlakše. Tokom `90. – tih ICF je počeo da pada, kao i sve ostale grupe širom Engleske. Razloga za to je mnogo, policija je počela da rigorozno nadgleda navijače (CCTV) uvode se nove jedinice samo za navijače, mnogo je počelo da se piše o rejvu i ostalim glupostima. Ali glavni razlog su bile karte, jednostavno karte su bile skupe i uglavnom su se prodavale u predprodaji klubovima simpatizera. Zašto bi putovao kroz celu zemlju ako znaš da nećeš gledati utakmicu, za razliku od idiota u ”odelima”, navijači koji su članovi ICF i dalje prate svoj klub svuda. Sve ovo ne znači da je ICF prestao da postoji, tokom prošlih par godina ICF učestvuje u sve više nereda. Britanija, a naročito Engleska, su dom fudbalskog nasilja i mnogi veruju najbolji Britanski izvozni proizvod. Nasilje je povezano sa fudbalom od samog početka fudbalske igre ali je sve kulminiralo tokom `60. – tih,`70 – tih i `80. – tih.

U `60. – tim je bilo znatno lakše pratiti svoj tim. Tokom tih godina mladi su u neorganizovanim grupama provodili svoje subotnje poslepodne na utakmicama, gde se mnogo više vremena trošilo na protivničke navijače nego na gledanje utakmice. `60. i `70.- te su videle najgore fudbalsko nasilje, to je bila i era skinheda i skinhed kulture. Neki od najvećih incidenata tokom `70.-tih su se desili na utakmicama Mančester Junajteda, gde je najpoznatija navijačka grupa Mančester Junajteda Red Army.

 

Fudbalsko nasilje koje je poznato danas je započelo u `80.- tim kada se javljaju kežuali, firme i crew. Novine su svakog vikenda bile pune izveštaja o tom novom fenomenu i bukvalno je svaki klub imao grupu koja ga je pratila. Neke grupe su dobijala glupa imena poput ‘Billy Whizz Fan Club’ – Bolton ili ‘The Zulu Warriors’-Birmingem Siti. Jedan od klubova koji je bio poznat po svojim navijačima je Milvol. Ozloglašeni jugo – istočni kraj Londona sa još gorim navijačima, ogroman broj napada na gostujuće navijače zbog kojih je nekoliko puta zabranjivano odigravanje utakmica na Milvolovom stadionu Den. Oni su bili i prvi navijači kojima je bio posvećen dokumentarac na televiziji, u kojem su gledaoci širom Ostrva upoznati sa Milvolovom nasilnom istorijom. Milvolov najveći neprijatelj je Vest Hem Junajted, i u susretima ta dva kluba uvek su se dešavali veliki incidenti u kojima je bilo i puno mrtvih. Vest Hem je bio drugi klub kojem je posvećen dokumentarac, sredinom `80.-tih, kada je predstavljen ”Inter City Firm” u dokumentarcu pod nazivom ”Hooligan”. Taj film je izbacio ICF u prvi plan preko noći, u tom filmu su i prokazani čuveni incidenti sa Mančester Junajtedom. Kežual era je došla početkom `80.- tih, ljudi u grupama su počeli da nose skupe marke. Tokom tih godina incidenti su se nastavili između rivalskih grupa. Najveći rivalitet je bio između londonskih grupa:
Vest Hem – Milvol, Totenhem – Čelzi, Totenhem – Arsenal kao i u Mančesteru između Sitija i Junajteda, na jugu Engleske Portsmauta i Sautemptona, na severu Njukastla, Sandrlenda i Midlsborou i nevezano za region Vest Hem – Man.Junajted, kao i u Birmingemu Aston Vila – Siti, Velški derbi Kardif Siti – Svonsi, Lids Junajted -Man.Junajted, Vigan-Bolton…

ICF

PODIJELI