Predstavljamo vam serijal NAJBOLJIH 50 FUDBALSKIH DERBIJA NA SVIJETU!

Pa krenimo…

50. Portland Timbers vs Seattle Sounders

 

Evo nas u Američkoj fudbalskoj ligi MLS-u, ali ovaj rivalitet ide toliko daleko, dalje od osnivanja lige u 1993.

Portland i Seattle su prvi put “zaratili” u sjevernoameričkoj ligi  ‘70ih godina prošlog vijeka a takođe igrali u ligama Western Soccer Alliance i United Soccer League, prije nego što se uspostavio MLS.

Klubovi se mogu pohvaliti sa dvije najjače navijačke grupe i jedna su od najposjećenijih utakmica u ligi. Lokalni političari su se takođe umješali, a gradonačelnik Portlanda i njegovo osoblje su morali nositi šalove Soundera jer su izgubili opkladu sa gradonačelnikom Seattle-a.

Razdaljina između ova dva kluba je 174 kilometra, to može izgledati mnogo za balkanski fudbal ali za Američki MLS, to je samo šetnja.

49. Bolivar vs The Strongest

Evo nas u Bolivij, a ovo je najveći bolivijski derbi nazvan Clasico Paceno. Ušao je u historiju kao  sukob dvije kulture.

Klub “Bolivar” je osnovala grupa lokalnih intelektualaca i nacionalista koji su preuzeli najstariji klub The Strongest, kojeg je stvorila grupa vojnika čim su završili svoju vojnu službu.

Igrano na velikoj nadmorskoj visini u La Pazu, ovaj derbi važi za veliki južnoamerički derbi, sa tifosima, bakljama i navijačima iz dve različite društvene baze i različite kulture.

48. Sheffield Wednesday vs Sheffield United

Steel City derby (Čelični derbi) je jedan od najstarijih i najvećih derbija u Engleskoj.

Ove dvije strane su započele rivalstvo još od Viktorijanskih vremena, u gradu dobro zapečaćenom u historiji fudbala, gdje je Sheffield FC formiran 1985. godine i gdje je postao prvi formiran fudbalski klub na cijelom svijetu.

Prošlog mjeseca ovaj derbi je odigran i United je pobjedio 4-2. u Hillsboroughu. Bio je to njihov prvi sastanak nakon pet godina, ali su neprijateljstva sada nastavljena i ova poseban derbi se vratio u svijest engleskog fudbala a i šire.

47. Newell’s Old Boys vs Rosario Central

Sada smo u Argentini. U zavisnosti od vaših godina, ime Newell's Old Boys će pokrenuti misli o Lionel Messiju ili bivšem igraču Blackburna Mikeu Newellu, ali u stvarnosti oni čine  polovinu jednog od  najvećih derbija Argentine.

Rosario je treći po veličini grad u zemlji Argentini. Rivalitet ovih klubova je nastao 20-ih godina prošlog vijeka, kada je Rosario Central odbio da igra na meču prikupljanja sredstava za liječenje od epidemije kuge.

Navijači Newell-a su ih nazvali “cads” što u prevodu znači “gadovi”, a navijači Rosaria su odgovorili nazivajući ih “the lepers” što znači “gubavci”.

46. Athletic Bilbao vs Real Sociedad

Baskijski derbi prati njihov klasičan rivalitet koji se ogleda u smislu “mi imamo” protiv “oni nemaju”.

Ljubitelji radničke klase su navijači Atletiko Bilbao-a i vjeruju da imaju moralno visok nivo, pridržavajući se svoje izborne politike da samo igrači rođeni u Baskiji mogu igrati u Atletiko Bilbao-u. Ovu politiku su napustili njihovi bliski susjedi prije skoro 30 godina.

Međutim, dok ove dvije strane imaju razlike i gaje veliko rivalstvo, dosta puta u Historiji su zajedno ustale protiv Madrida, naročito u vrijeme generala Franca.

45. Nottingham Forest vs Derby County

Dvije strane engleske regije East Midland(Istočni Midland) su se sastale po stoti puta prošle sedmice sa rivalstvom koje je započelo ‘70-ih godina zahvaljujući igraču i treneru Brian Cloughu.

Kada je Brian Clough pristao na posao u Nottingham Forest-u 1975 godine, mnogo se zamjerio navijačima Derby-a koji su ga obožavali zbog njegovih uspjeha s njihovim klubom.


Brian Clough iz u vrijeme ovog derbija 70tih godina

44. FC Seoul vs Suwom Bluewings

Derbi koji bi se trebao zvati mobilni derbi jer Seoul (vlasnik “LG”) a Bluewings (vlasnik “Samsung) ukrštavaju koplja u najvećem rivalstvu Južne Koreje.

Iako nije explozivan derbi kao prethodni, on definitivno zaslužuje da se nađe na ovoj listi.

43. Glentoran vs Linfield

Sada smo u sjevernoj Irskoj. Upoznajte “El Belfastico”

Delrbi u Belfastu započet je 1887. godine kada su se prvi put srele dvije najveće fudbalske jedinice Sjeverne Irske. Belfast Seltik su se smatrali većim klubom od Glentoran-a sve dok nisu napustili ligu 1948. godine, nakon što je u nemirima na derbiju došlo do povreda trojice njihovih igrača.

Dvije strane se tradicionalno suočavaju jedni s drugima na Dan boksanja(Dan Boksanja u engleskoj kulturi predstavlja igranje utakmica u vrijeme Božića). Mnogo su u pitanju prepirke oko titula, s obzirom da su obe strane osvojile ligu 74 puta.

42. Lyon vs Saint-Etienne

Francuska.. Još jedan derbi gdje vlada rivalitet radničke klase, ko je veća a ko nije, ko ima veći moral a ko ne…

Saint-Etienne i njegovi navijači su u historiji označeni kao heroji radničke klase u ovom rivalitetu klubova udaljenih svega 30ak kilometara jedni od drugih.

Nakon što je Saint-Etienne dominirao francuskim fudbalom ‘60tih i ‘70tih, pali su, a Lyon je napravio pravu dominaciju od 2000.godine pa nadalje. Sada su brojke titula izjednačene što nam daje velike derbije, pune tribine i sočno rivalstvo.

41. Atletico Madrid vs Real Madrid

Nije u pitanju izvjesni veliki derbi iz španske La Lige, koji će vjerovatno biti na našoj listi, ali ovaj derbi drži čvrsto broj dva na Realovoj listi rivaliteta!

Atletiko Madrid je historijski svoje navijače dobio iz južnijeg djela grada koji je popunjen radničkom klasom. Prvi put su se “okupili” protiv svojih komšija tokom nereda u periodu generala Franka. U to vrijeme je predsjednik Španije koristio Real Madrid kao ambasadora Španije i grada Madrida, a za Atletiko nije mario.

U poslednjih nekoliko godina, rivalstvo se povećalo sa dobrim Atletikom predvođenim sjajnim trenerom Diegom Simeoneom. Atletiko je konačno počeo da slavi u derbijima sa Realom. Imali su i nekoliko okršaja u završnicama Lige Šampiona ali u svim mečevima je slavio Real Madrid.

PODIJELI