Premijer liga ima neke od najljućih stadiona. Ali koji su najozloglašeniji?

Premijer liga je liga snova za igrače, trenere i vlasnike. To nije utopija, ali donosi veliko bogatstvo za karijere i bankovne račune.

Vrlo malo je onih sretnika koji su na pravom mjestu u pravo vrijeme da uživo svjedoče utakmicama na samim stadionima.

Ovi stadioni utiču na performanse na terenu. Igrači uvijek pričaju o ućutkivanju publike, o tome da su sa masom; pričaju o mjestima na kojima su mrzjeli da igraju. Kada ljudi dođu na Etihad sa ulaznicama za Man City znaju da će oni stati iza tima koji prede uz minimalan napor.

Ali koji su to najozloglašeniji stadioni na koje timovi moraju putovati u Premijer ligi?

Liverpool

Enfild je jedn od ozloglašenih. To je stadion koji, posebno pod svjetlima, postaje opsjednut nečim dubljim nego što većina stadiona može postići. Prije nego što je Klopp preuzeo kormilo, Liverpool se oslanjao na Enfild da ih izvuče kroz teške trenutke. Bili su nasukani, prisjećali su se prošlih trenutaka i očajnički željeli postići bilo kakav uspjeh. Od Kloppa, Anfield je nagrađen najimpresivnijim trofejima – onima koji inspirišu publiku.

Igrači i treneri bi napustili Anfield pretučeni, čak i ako bi pobijedili. Etienne Capoue je to nazvao ‘pakao’; Arteta, uprkos tome što je utakmica išla dobro, rekao je da je veoma iznenada postao preplavljen kada je publika izbila te su igrači dobili energiju od toga; Sir Alex Ferguson ga je nazvao ‘električnim’, obožavajući nestabilnu atmosferu.

Leeds

Povratak Lidsa u Premijer ligu obavljen je bez svojih navijača. Navijači Lidsa su se osjećali predstavljenim po prvi put nakon nekoliko godina, hvala za El Loco, Marcelo Bielsa. Činjenica da su svoju prvu sezonu u Premijer ligi posle decenija morali da gledaju od kuće bila je gorka pilula za progutati.

Međutim, kada je Elland Road zahuktao – što je učinio dok su se stadioni ponovo otvarali nakon ukidanja ograničenja COVID-19, Lids je to osjetio, kao i njihovi protivnici. Phil Foden je govorio o tome koliko je Elland Road bio zastrašujući. Emotivan je i agresivan. Imenovanje Džesija Marša je imalo smisla – kao i njegovo otpuštanje. Ako Leeds nastavi slijediti ovaj stil s Javijem Grasijom na čelu, publika će samo povećati učinak na terenu.

Newcastle

Otkako je u vlasništvu Newcastla, St. James’ Park je podigao novi nivo. Ulaganje u tim dočekano je sa entuzijazmom i ljubavlju sa tribina. Eddie Howe je napravio zabavan tim sa zanimljivim igračima. Ova sezona je ispunila obećanje o uspjehu, sa sve većom težnjom za plasman u prva četiri u svojoj prvoj sezoni njihovog oživljavanja.

Navijači Njukasla oduvijek su pokušavali da od St James’ Parka naprave kotao. Bilo je teško tokom Ashleyjevih godina kada su stvari na terenu bile duboko neinspirativne. To je baza fanova koja je bila vrlo voljna da se njihova poruka čuje kroz buku i tišinu. Andy Cole, bivši napadač Manchester Uniteda i Newcastlea, opisao je St James’ Park kao zastrašujući tokom svog boravka u klubu. To vrijeme je bilo drago. Ako se lijepa vremena mogu vratiti – što izgleda neizbježno – St James’ Park će izaći te okrenuti stvari u korist Newcastlea.