Teškim naporom je sprečen pokušaj napada huligana na Dorćol plac u Beogradu gde se održava drugi dan Festivala “Mirdita – Dobar dan”, kojim se predstavlja kulturna scena Prištine.

Srpski mediji javljaju da je policija regovala pošto je navijačka grupa krenula ka mestu gde se održava festival. Policija je potom blokirala pristup Dorćol placu. Blokirana je Ulica cara Dušana i Dobračina.

Na Dorćolu se osećao miris suzavca. Okupljeni “navijači” pevali su pesme o Kosovu. Grupa desničara nosila je transparente i pevajući pesme o Kosovu i Metohiji, iskazujući revolt zbog održavanja festivala. Pred njih je stao kordon policije nakon čega su se razišli.

I sinoć, na otvaranju festivala ispred Centra za kulturnju dekontaminaciju,okupili su se desničari gnevni zbog održavanja festivala.

Ovo je šesti put da se održava festival i svake godine je nailazio na bojkot, što političkih partija, što desničarskih grupa. Ove godine, situacija je još “usijanija” nakon upada kosovskih specijalnih jedinica na sever. Organizatori sa druge strane ističu da je festival koristan i dobronameran, jer mu je cilj da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ovaj festival traje još dva dana.

PODIJELI