Gde su hrvatski navijači, tu su uvek incidenti. Tako je bilo i na Malti, gde su se tifozi iz “lijepe njihove” sukobili sa nekoliko desetina navijača Partizana, koji u ovoj ostrvskoj zemlji rade na poslovima obezbeđenja klubova. Jedan hrvatski navijač iz Varaždina, u pismu hrvatskim medijima, objasnio je iz svog ugla šta se dogodilo u La Valeti.

– Četvorica Riječana zabavljali su se u klubu, kada im jeprišao jedan od radnika obezbeđenja i počeo da ih ispitiuje odakle dolaze, koliko ih ima, idu li na utakmicu itd. Pošto su Riječani odbili da odgovore na pitanja, radnik obezbeđenja se udaljio i počeo da telefonira. Primijetivši da se radnici obezbeđenja okupljaju, Riječani su napustili klub i krenuli prema hotelskoj sobi. Uskoro ih je sustigla i okružila grupa od otprilike 20-30 “zaštitara” sa bejzbol palicama, suzavcima i bokserima, a Riječani su, ne bi li se zaštitili, stali na vrata kafića naoružavši se s pivskim flašama. Pošto su nasrnuli na njih, da bi se obranili Riječani su počeli da ih gađaju flašama. Vođa malteških “grobara” (navijača srpskog Partizana), tačnije vođa te grupe radnika obezbeđenja pod imenom Aleksandar (ili nadimka Aco), mahao je palicomm i vikao da neće izaći živi sa Malte i da će ih pobiti – stoji u pismu hrvatskog navijača, prenosi portal tportal.hr.

– Čuvši dernjavu i buku, nas šestorica Varaždinaca potrčali smo Riječanima u pomoć, pritom bacajući stolice i ostali inventar koji nam se našao pod rukama. Čuli smo što je ista ekipa prethodni dan napravila Osječanima. Osetili smo potrebu da odbranimo svoje zemljake. Posle 5 do 10 minuta haosa, uspeli smo da nateramo “grobare” na beg. Ako se pitate zašto se na snimcima vidi samo deo gde smo krenuli u kontranapad, odgovor je jednostavan: snimak je uzet sa “White Palacea” kluba u kojem dotični Srbi rade, i u koji je ulaz besplatan.

– Posle bežanja “grobara”, dolazi policija i sada smo mi ti koji moramo da bežimo. Razbežali smo se po hotelima, međutim neki od nas, tačnije nas šestoro, nisu imali sreće i završili smo u pritvoru. Lisicama zavezani za stepenice i klupicu, proveli smo noć bez ikakvih prava na poziv, vodu hranu i slično. Ujutro su uzeli našu izjavu i prebacili nas u istražni zatvor gde smo proveli ostatak od 48 sati, koliko su imali pravo da nas drže. Svako je bio zatvoren u svoju ćeliju, i dalje nismo imali pravo na tuširanje ili poziv. Sve što smo dobili bila su dva odvratna obroka i tri čaše vode – stoji u pismo ovog Varaždinca.

PODIJELI