PHOTO: Screenshot

Evropom kruži vijest o Hajdukovim navijačima koji su napali domaće navijače u centru Guimaraesa, grada na sjeveru Portugala. Policija je prvobitno priopćila da je riječ o “manjim incidentima” tokom kojih “nitko nije uhićen”, no da će se ujutro službeno očitovati o sinošnjim neredima.

“U ovom trenutku ne mogu potvrditi ima li ili nema uhapšenih. Čekamo sve podatke s terena, također i iz Porta, gdje su bili Hajdukovi navijači, pa vam informacije možemo dati poslije našeg jutarnjeg brifinga u 9 sati vezanog za noćašnje događaje”, rekao je dežurni policajac u telefonskom razgovoru za medijsku agenciju Hinu u 6 sati ujutro.

Domaći navijači zatražili ostavku policije

Udruženje domaćih navijača Vitora Sempre (Zauvijek) objavila je tijekom noći priopćenje u kojem je zatražila ostavku šefa lokalne policije nakon što je stotinjak gostujućih navijača posijalo strah u povijesnom centru grada.

“Tražimo odgovornost i ostavku zapovjednika policije jer nije stao u obranu građana Guimaraesa te brojnih turista koji borave u gradu”, piše u priopćenju. “Policija nije bila sposobna spriječiti ovo što se dogodilo niti je odmah odgovorila na događaje”, dodaje se.

Udruženje je navelo da su nerede “navodno izazvali Hajdukovi navijači, premda su neki od njih govorili portugalski, s lisabonskim naglaskom”, čime se referirala na prijateljstvo Benficine navijačke skupine No Name Boys i Hajdukove navijačke grupe Torcide.

Više poznatijih navijačkih stranica piše o sukobu te navodi kako su domaće navijače, koji se okupljaju pod imenom White Angels, udruženim snagama napali navijači Benfice i Hajduka.

Policija je objavila da je nakon noćne potjere identificirala 154 navijača koji su sudjelovali u neredima. Potvrđeno je da su s navijačima Hajduka bili i navijači Benfice koji su u sjajnim odnosima sa splitskom Torcidom.

“Dobili smo prijavu da stotinjak navijača baca stolice i baklje. Izašli smo na teren i zaustavili autobuse kojima su navijači krenuli iz Guimaraesa za Porto. U autobusu smo identificirali 122 Hrvata, 23 Portugalca i 9 navijača drugih nacionalnosti”, piše u priopćenju policije.

Policija je naglasila da nema veće štete na objektima, nema ozlijeđenih i da nisu podnesene kaznene prijave. Našli su boksere i fantomke.

Oglasio se i gradonačelnik!

Naime, Domingos Braganca, gradonačelnik Guimaraesa, zatražio je da se hrvatskim navijačima zabrani ulazak na stadion na današnju utakmicu. “Hajduk ima navijače s lošom reputacijom, znalo se kakvi su. Nešto je pošlo po zlu, dogodio se sigurnosni propust. Ne treba ih pustiti u grad ni na nogometnu utakmicu, treba ih zadržati cijeli dan da daju izjave sudu”, rekao je Braganca i dodao:

“Horda kriminalaca je napravila paniku u centru grada dok su ljudi večerali i razgovarali. Imamo materijalnu štetu, ali još veća šteta je da naš grad sad nema reputaciju sigurnog grada. Policija je morala tražiti pojačanje ako nije mogla obuzdati ovu skupinu.”

PODIJELI