Proslava 9.januara dana Republike Srpske održana je u gotovo svim gradovima ovog entiteta ali i u nekim gradovima Srbije i Crne Gore, gde su Srbi pružili podršku svojim sunarodnicima i čestitali im dan Republike Srpske.

Međutim jedna proslava izazvala je lavinu komentara preko društvenih mreža, a to je ona u blizini Trebinja, gde je grupa navijača Crvene Zvezde, sa sad već čuvenom zastavom Trebinje, pokušala da pređe u Hrvatsku i dođe do Dubrovnika, međutim zbog zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez važećih PSR testova to im nije bilo omogućeno, pa su svoju bakljadu odradili na samoj granici. Povod za bakljadu je bila tačno godišnjica od kada je grupa Torcidaša pokušala da otme zastavu nakon proslave Dana Republike Srpske u Trebinju.

Više mlađih osoba nanelo je lakše telesne povrede jednom Trebinjcu, ispred njegove kuće, kada su mu prsnuli biber sprej u oči i oteli torbu koju je nosio sa sobom.

Lica su zatim pobegla, a pregledom nadzornih kamera utvrđeno je da je pomenutog Trebinjca pratilo jedno lice i javljalo ostalima o ruti njegovog kretanje, sve ovo je počelo od Spomenika braniocima Trebinja do ulaska u njegovu zgradu, kada mu se to isto lice obratilo na engleskom jeziku, a zatim je više lica izletelo iz automobila i naprskalo mu biber sprej u oči, a zatim mu oduzelo ruksak.

Lica su se zatim uputila magistralnim putem prema Dubrovniku i uputila se ka graničnom prelazu Ivanica, nakon čega im se gubi svaki trag.

O celom događaju obaveštena je trebinjska policija koja je brzom reakcijom i uz pomoć gradskog video nadzora došla do zanimljivih detalja.

Otkrili su, da se jedno lice, koje je pratilo Trebinjca do njegove zgrade, pravilo da uz pomoć mobilnog telefona snima bakljadu, naslonjen na obližnji zidić u Gradskom parku.

Ruksak su bacili u Volujcu, a pronašao ga je jedan biciklista, koji to prijavio policiji.

U ruksaku su se nalazile sve stvari – fotografska oprema, koje su u njemu bile i prije otimanja.

Policija došla do informacija da su mladići iz Hrvatske imali namjeru da uzmu srpsku trobojku sa natpisom “Trebinje” i tkaninu sa natpisom “Reći ću vam iz inata, još uvijek je srpska Sparta”, sa namjerom da se u Hrvatsku vrate “sa trofejem” i iste zatim zapale.

Daljom policijskom istragom, utvrđeno je da su mladići koristila dva vozila, koja su iznajmili u Posušju i Čapljini, a da je njihovo prebivalište na području Ploča, Metkovića, Splita i Dubrovnika.

Sa jednim vozilom su pratili Trebinjca od koga su oduzeli ruksak, a sa drugim grupu Trebinjaca koja se kretala kroz centar grada.

On kaže da je ovo bio direktan pokušaj omalovažavanja Dana Republike Srpske, u čemu ova lica nisu uspjela.

Trebinjac kome je oduzet ruksak kaže za naš portal da mu je žao što je do ovoga došlo, te pozvao svoje sugrađane da ne nasijedaju na provokacije nevažnih pojedinaca.

“Oni su ovo očigledno planirali, želeći da se pohvale da su, tobože, u centru Trebinja oduzeli srpsku trobojku. Najvažnije je da mi moramo da poštujemo naše komšije i da ne smijemo ni da pomislimo da uradimo nešto slično”, priča ovaj Trebinjac.

Kaže i da su u Trebinje dobrodošli svi dobri ljudi, bez obzira na to koje su vjere ili nacije.

Deo teksta preuzet sa portala: TrebinjeLive

PODIJELI