Foto: MN Press

Policija je saslušala sve akteri i kreatore gnusnih parola koje su zgrozile i Srbe i Hrvate, a suđenje počinje u septembru.

Pristalica zagrebačkog Dinama Luka J. zvani Joško (21), odgovarao je pred sudom zbog širenja mržnje prema Srbima transparentom i parolama koje su zgrozile ovdašnju javnost, ali i komšiluk, gde sada ovom mladiću preti zatvorska kazna.

Mladić je priznao da je bio kreator groznih poruka i pretnji srpskoj deci i ženama, ali u svojoj odbrani kaže da je “za sve kriv alkohol”.

“Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopćštee napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo. Izradio sam na transparentu i stilizirano “ušato” U. Znam da je to znak Nezavisne državne Hrvatske, ali ne znam je li isticanje toga simbola kažnjivo – rekao je Luka zvani Joško, prenose hrvatski mediji.”

Parola Dinamovih navijača zbog koje su uhapšeni

Ovom navijaču i petorici njegovih prijatelja, transparent u kojem poziva na ubijanje srpskih žena i dece i uzvikivanje pokliča “Ubij Srbina”, doneli su optužnicu Opštinskoga državnoga suda, a nakon što su već dva meseca proveli u istražnom zatvoru prete im i bezuslovne zatvorske kazne.

Inače, za Luku J, koji je izradio transparent, tužilaštvo traži delimičnu uslovnu zatvorsku kaznu od 14 meseci zatvora s tim da najmanje 6 meseci mora provesti u zatvoru, dok bi mu ostatak od 8 meseci zatvora bio uslovljen time da u roku od 2 godine ne počini novo kazneno delo.

Ostali okrivljeni, Karla S, Brunu Ž, Juru G, Dina Č. i Tomislava Š, tužilaštvo traži bezuslovne kazne po 5 meseci zatvora.

Dakle, reč je o događaju od 11. juna ove godine, kada je na terasi lokala u Kustošijanskoj ulici na kojoj je bio nacrtan mural Dinama, grupa navijača zagrebačkog kluba razvila transparent “J***t ćemo srpske žene i djecu”, na kojem je zadnje slovo bilo stilizovano “ušato” “U”, a zastave s obežjima HOS-a.

Ova grupica je takođe tada skandirala “Ubij Srbina” i palila bengalke.

Cijeli događaj snimio je fotograf Nikola Šolić koji je slučajno prolazio Kustošijanskom. Nakon Šolićeve objave na “Facebooku”, policija je dan kasnije počela privoditi osobe koje su držale transparent s pretećom porukom te protiv njih podnela kaznene prijave zbog podsticanja na nasilje i mržnju.

Ono što je zanimljivo je da tužilaštvo, pišu hrvatski mediji, isprva osumnjičilo šestoricu “Bojsa” i zbog držanja zastave HOS-a, no nakon provedenog istraživanja optužnicom im se to više ne stavlja na teret.

Uzeći u obzir konkretno pozivanje na nasilje i mržnju, tužilaštvo je našlo u tri različita aspekta postupanja osumnjičenih – u poruci “J***t ćemo srpske žene i djecu”, zatim u “ušatom” slovu “U” koje simbolizuje fašistički ustaški pokret, te u skandiranju “Ubij Srbina”.

Kompletna grupa osumnjičenih, osim Luke, su negirali da su videli šta piše na transparentu, otprilike su im takvi i iskazi bili.

“Mislim da sam vikao “Ubij Srbina”, ali nisam siguran”; “Držao sam sporni transparent, ali uopšte nisam znao što piše na njemu”; “Ne sećam se jesam li ja dignuo transparent, a tek dan kasnije sam na portalima video što je pisalo na njemu. Da sam video transparent ne bi stao na slikanje s njim”; “Ja sam držao zastavu HOS-a, ali sporni transparent nisam video jer sam bio dosta udaljen”; “Nemam veze s tim transparentom, stajao sam sa strane, iza zastave HOS-a. O sadržaju transparenta sam saznao sledeći dan, kad su mi rekli roditelji”; “Osuđujem taj transparent i sadržaj tih reči”; “Bio sam na mestu događaja, ali nisam znao šta se radi ispred mene. I na snimcima se vidi da sam ja bio okrenut kontra transparenta” – samo su neki od iskaza osumnjičenih za ovo delo.

Samo je Luka J. priznao da je napravio transparent te rekao da mu je žao i da ne zna šta mu je bilo. Odnosno, tvrdi – “bio” mu je alkohol.

Jedan od navijača, a koji je ispitan kao svedok pojasnio je da su se svi okupili toga dana na otvaranju murala koji su naslikali na zidu ispod terase. Dogovorili su se da izrade dva transparenta “U Vukovaru hrvatskome gradu, mnogu četnici ostavili bradu” i “Ćao inspektore”, no onda je Luka predložio da se napravi i transparent “J***t ćemo srpske žene i decu”, a svi su mu govorili “Nemoj to raditi Luka”, rekao je svedok koji je sadržaj transparenta na ispitivanju nazvao “gnusnim”.

Advokat jednog od uhapšenih, Mario Medak, potvrdio je da su svi osumnjičeni nedavno pušteni da se brane sa slobode, no određene su im mere opreza. Prema nezvaničnim informacijama, zabranjene su im odlasci na fudbalske utakmice i moraju se redovno javljati u policiju.

Ovaj postupak će najverovatnije na jesen početi u zagrebačkom Opštinskom kaznenome sudu.

PODIJELI