Ekipa Herte izgubila je od Lajpciga 4:2 u 11 kolu Bundeslige, a ono što je pored golova obeležilo susret jeste koreografija navijača domaćeg tima i samog kluba kojom je obeleženo 30. godina od pada Berlinskog zida.

Dakle, fudbalere koji su izlazili na teren dočekao je improvizovani Berlinski zid koji je bio simbol podele Istočne i Zapadne Nemačku. Na strani gde su najvatrenije pristalice na Olimpijskom stadionu, podignuta je “šetalica” na kojoj se nalazi Branderburška kapija, ispred koje je takođe zid, koji u jednm momentu “probija” pravi trabant.

Ovim simboličnim rušenjem zida na sredini terena, meč je zvanično počeo

Inače, na današnji dan 1989. godine pao je Berlinski zid, koji je od 1961. simbolično delio dve Nemače. Pre tri decenije hiljade ljudi iz Istočne Nemačke se okupilo oko zida zahtevajući od stražara da otvore kapije. Zid je bio i simbol Hladnog rata, pa je njegovim nestankom srušena i “Gvozdena zavesa” između komunističkog istoka i demokratskog, kapitalističkog zapada. Evropska unija ubrzo je preuzela politiku ujedinjenja celog kontinenta, a svet je poneo “talas optimizma” da će budućost doneti povezivanje i saradnju.