Danas je jedan od najtezih dana u modernoj istoriji Zagreba ali i cijele Hrvatske. Vreme kada se gotovo cijela planeta bori protiv opakog virusa COVID19 ,poznatijeg kao Corona , Hrvatsku je zadesila jos jedna velika nedaca.

U ranim jutarnjim casovima tacnije oko 6:23h Zagreb je pogodio zemljotres jacine 5.3 stepena Rihterova skale . U zemljotresu je ostecen veliki broj objekata njih cak 66, a 23 putnicka automobila su unistena . Na desetine ljudi je lakse i teze povredjeno, dok se petnaestogodinja devojcica nalazi u teskom stanju i lekari se bore za njen zivot.

U tih 66 ostecenih objekata nalazi se i zagrebacka bolnica iz koje je dosta pacijenata zbog bezbednosti iseljeno.

Šteta se još procenjuje, a najviše oštećenja pretrpele su zgrade u užem centru Zagreba gde u raščišćavanju pomaže vojska.

Mnogi Zagrepčani i dalje su na otvorenom i čekaju na procenu da li su njihove zgrade bezbedne za povratak.

Na više lokacija u centru postavljeni su šatori u kojima se dele obroci za one koji ne mogu da se vrate kućama.

Zbog zemljotresa je evakuisana zgrada porodilišta u Petrovoj ulici, a bebe su prebačene a u bolnički šator sa grejanjem u Dubravi koji je pripremljen za obolele od korona virusa.

Nadležni pozivaju građane da ne zaborave na opasnost zaraze korona virusom i da ne budu u grupama.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima kao i na zgradama unutar zaštićene celine Grada Zagreba.
Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama urušio se deo tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gde se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkve Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Pored pripadnika hrvatskih vojnih snaga prvi su u pomoc skocili pripadnici navijacke grupe BBB, njih oko 1000. Zlocesti plavi momci su po ko zna koji put priskocili u pomoc svojoj matici i na taj nacin jos jednom zapusili usta svim ne vladinim organizacijama, drzavnim organima, poganim novinarima i ostalim koji vec decenijama navijace nazivaju najvecim sljamom i problemom savremenog hrvatskog drustva.

Postavlja se pitanje gde su sada sve te humanitarne organizacije i “borci za ljudska prava”?

Da li ce se njihova velika pomoc uputiti samo preko drustevenih mreza ili ce i oni zasukati rukave i priskociti u pomoc Zagrebu?

Posle BBB u pomoc je doletela jos jedna organizacije propaliteta, olosa, bitangi i narkomana rijec je o splitskoj Torcidi koja nije cekala ni casa vec se odmah aktivirala i uputila put Zagreba.

Postavlja se pitanje da li su navijaci problem u drustvu samo za ispiranje usta i prodavanje vecih tiraza?