Riaz Khan je bio stidljivi muslimanski dječak koji je postao član zloglasne Leicesterove huliganske firme, Baby Squada. Novinaru Lee Marlowu, govorio je o časti i nasilju.

Ovo je priča o multikulturalnom Leicesteru gdje bijelci, crnci i azijati, svi kao jedan, brane svoju stvar, boje Liecestera.

„To zvuči gotovo pleminito“ kaže 46-godišnji profesor engleskog jezika iz Evingtona. „Mi smo bili jedno. Boja naše kože nije bila važna. To se nije dogodilo nigdje u zemilji, ali jeste ovdje, i to iz samo jednog razloga; fudbalskog huliganizma.“

Dvadeset pet godina kasnije, Riaz, otac četvero djece, i danas se trza kada se priča o fudbalskim huliganima. Riaz i njegov brat Yousuf bili su dio Baby Squada.

„Zvali su nas huliganima ali mi smo bili Casuals. Ali, nije to samo bilo otići i praviti nerede. Ne, to je bilo lijepo druženje i drugarstvo.“

Riaz je od 1983. do 1990. gledao Liecester na svakom meču. Učestvovao je u neredima. Nekada je sa momcima bio pobjednik, a nekada su znali dobiti i batine. Bio je hapšen, bio je najbolji u ulici, u školi, ali se uvijek vraćao svojim „momcima“, i tako iz godine u godinu.

Ali zašto? Zašto si bio dio toga? Dolaziš iz muslimanske porodice?

„Jednostavno! U mojoj ulici nas nisu voljeli. Muslimane, azijate i crnce su presretali. Na fasadama su pisali nacističke poruke, crtali kukaste križeve. Baby Squad je zbog toga nastao i bili smo brutalni. Kopirali smo Leedsove naviječa. Bili smo Casualci pravi. Markirana odjeća, ušminkana frizura i veliko srce.“

Prvu utakmicu je gledao 1983. Otišao je u Birmingham da gleda Liecester. Bio je uhapšen pred utakmicu zbog incidenta ispred stadiona. I tako je sve počelo!

„Sjećam se da se otac brinuo kada sam ujutro došao kući. Ali, morali smo se boriti za svoja prava.“

Koliko je pripadnost Baby Squadu bila posebna, sjeća se Riaz, govori jedan detalj iz djetinjstva. Nacionalni front, grupa koja je bila protiv došljaka i rasistički nastrojena, napala je Riaza jednom prilikom. Dobio je batine. Dan poslije, Baby Squad je branio svog člana tako što je pregazio skinheadse.

Danas živi mirnim životom, zaključio je Marlow, ali i primjetio da Riaz i danas nosi adidaske i ima Lacoste džemper. „Riaz, sve je danas ovako lijepo i glamurozno, ali nije uvijek bilo tako, zar ne?“

(izvor: live387.ba)

PODIJELI