Beograd važi za jedan od gradova u kome je nekoliko ozbiljnih navijačkih grupa *Pored najbrojnijih Delija i Grobara, tu su još navijači Rada, OFK-a, Zemuna i Voždovca, a svaka grupa ima određene krajeve u kojima je dominantna

Prestonica Srbije važi za jedan od najopsanijih gradova Evrope za strane navijače. Često nije bezbedno ni navijačima beogradskih klubova ukoliko sa obeležjem svog tima zalutaju u kraj kojim vladaju druge navijačke grupe.

Najbrojniji su navijači večitih rivala – Crvene zvezde i Partizana.

Ozbiljne grupe imaju i navijači Rada, Zemuna, OFK Beograda i Voždovca, i svi oni uglavnom su grupisani u određenom delu grada gde čine većinu.

U svakom kraju grada navijaci “vecitih rivala” imaju svoje pristalice samo sto su u nekim delovima bolje organizovani od ostalih grupa, a u nekim slabije.

Navijača Zvezde, popularnih Delija ima najviše. Oni su dominantni u najvećem broju Beogradskih krajeva.

Pristalica crveno-belih ima najviše u sledećim krajevima Beograda:

– Senjak
– Bežanija
– Mirijevo
– Centar grada
– Lion
– Donji Dorćol
– Voždovac
– Zvezdara
– Blok 21 i 25 na Novom Beogradu
– Žarkovo
– Mali Mokri Lug
– Veliki Mokri Lug

Navijači Partizana drugi su po brojnosti u Beogradu, ali su grupisani i u nekoliko krajava, koji su zabranjena zona za Delije i ostale navijačke grupe.

U sledećim krajevima su Grobari najdominantniji:

– Gornji Dorćol
– Vračar
– Novi Beograd – Nekoliko većih blokova i kraj kod Fontane
– Kluđerica
– Železnik
– Petlovo brdo
– Konjarnik
– Medaković
– Deo Kumodraža
– Deo Zemuna
– Deo Karaburme
– Borča

U ostalim krajevima grada su uglavnom pomesani veciti rivali i nema dominantnih grupa.

Navijači Rada najbrojniji su na Banjici, gde je, može se reći opasno igranje sa životom ukoliko šetate u obeležjima Crvene zvezde, Partizana ili nekih drugih klubova.

Popularni Junajted Forsi su kraj kod svog stadiona ukrasili brojnim grafitima u bojama svog kluba i grupe. Pored Banjice, Radovaca ima i na Vidikovcu, Ceraku, Zvezdari, Vozdovcu, delu Kumodraža, Jajincima, ali i u nekim delovima u centru Beograda ili na Novom Beogradu, Pancevu, ali su tu u manjim grupama.Navijači OFK Beograda grupisani su na Karaburmi, gde i igra njihov klub. Čitav kraj oko Omladinskog stadiona je u grafitima Plave unije.

Posle urušavanja svog stadiona, pokrenuli su akciju za spas Omladinskog stadiona na Karaburmi, i prema najavama gradskih vlasti, uskoro bi trebalo da bude započeta rekonstrukcija. Navijači Zemuna dominiraju u tom delu grada. Veoma su kreativni i na tribini, ali i kada je u pitanju crtanje grafita, pa su u svom kraju obeležili teritoriju lepim navijačkim grafitima.

Posle nekoliko godina tavorenja u nižim ligama, Zemun je konačno uspeo da se plasira u PLS, drugi po redu rang u Srbiji, što je na ulicama Zemuna propraćeno velikim slavljem navijača. Navijača Voždovca najviše ima u istoimenom kraju, gde su grupisani uglavnom u kraju kod svog stadiona.

PODIJELI