Već je ustaljeno pravilo da su iz sezone u sezonu u Premijer ligi najbrojniji engleski fudbalski klubovi iz Londona.

Engleska prestonica sa okolinom ima skoro 15 fudbalskih klubova koji se takmiče u profesionalnim ligama svoje zemlje i preko 30 klubova u amaterskom rangu .

Nekolicina njih su standardni premijerligaši i spadaju u englesku fudbalsku elitu. Zbog većeg broja klubova iz ovog grada, gotovo da nema kola u Premijer ligi bez nekog, malog ili velikog, gradskog derbija u Londonu.

U nastavku vam prikazujemo nekoliko razlicitih mapa koje su objavili engleski sportski portali.

Arsenal

Arsenal je najtrofejniji londonski klub i prvi klub iz prestonice Engleske koji je bio šampion države. Takođe, “tobdžije” su rekorderi po broju osvojenih trofeja u FA kupu.

Svoje mečeve igraju na stadionu Emirati, a pre izgradnje ovog novog doma igrali su na kultnom Hajberiju.

Čelsi

Čelsi je osvajač Premijer lige u sezoni 2014/15. “Plavci” su prvi klub iz Londona koji je ovojio Ligu šampiona.

Od osnivanja igraju svoje mečeve na stadionu Stamford Bridž, ali klub ima ozbiljne planove da u narednih nekoliko godina značajno proširi kapacitet tribina. Interesantno je da se njihov stadion ipak ne nalazi u delu grada koji se zove Čelsi, već u Fulamu.

Kristal Palas

Kristal Palas polako ponovo postaje stabilan i dosta ozbiljan premijerligaški klub, sa sedištem u južnom delu Londona.  Njihov stadion Selhurst Park prima oko 26.000 gledalaca.

Njihovi najveći gradski rivali u Milvol i Čarlton Atletik.

Totenhem

Totenhem je, kao i Arsenal, klub iz severnog dela Londona, pa zato između “pevaca” i “tobdžija” postoji veliko rivalstvo i mržnja. Totenhem je u istoriju engleskog fudbala upisan kao jedini neligaški klub koji je uspeo da osvoji FA kup (1901. godine). Takođe su i prvi tim koji je osvojio duplu krunu.

Dom fudbalera Totenhema je Vajt Hart Lejn.

Vest Hem

Vest Hem je jedan od malobrojnih klubova koji u svojoj istoriji nikada nisu ispadali do trećeg ranga takmičenja, ali takođe nikada nisu bili šampioni, niti naročito ozbiljni kandidati za to. FA kup su osvajali tri puta.

Klub je osnovan pod imenom “Thames Ironworks”, pa otuda i nadimak “čekićari”. Njihov dom je Apton Park ili Bolen Graund.

PODIJELI