Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, njena metropola i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Kantona Sarajevo. Prema popisu stanovništva iz 1991. grad je po tadašnjoj strukturi sa deset općina imao 527.049, a po popisu stanovništva iz 2013. i trenutnoj teritorijalnoj podjeli sa četiri općine 275.524. Nalazi se u središnjem dijelu jugoistočne Evrope i Balkana.

Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada u općini Ilidža je i izvorište rijeke Bosne, izletištem Vrelom Bosne. Oko grada nalaze se planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević.

Sarajevo je vodeći politički, društveni i kulturni centar u Bosni i Hercegovini i istaknuti kulturni centar na Balkanu. Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i religijskoj raznolikosti, sa pripadnicima islama, pravoslavlja, katolicizma i judaizma koji tu egzistiraju stoljećima. Zbog svoje duge i bogate historije, vjerskih i kulturnih raznolikosti, Sarajevo se ponekad naziva Jerusalem Evrope ili Jerusalem Balkana

U gradu ima nekoliko fudbalskih klubova od kojih su svakako najpopularniji Zeljeznicar i Sarajevo koji igraju znacajne uloge u Premijer ligi BIH. Fudbaleri Zeljeznicara imaju jednu titulu prvaka bivše SFRJ dok su 6 puta osvajali Premijer ligu BIH. FK Sarajevo je 2 puta bilo šampion bivše države, dok je Premijer ligu BiH osvajalo 4 puta.

Sarajevo je grad u kojem vladaju dvije grupe, to su Manijaci i Horde Zla. Naselja su uglavnom pomješana te je bilo tesko odrediti koga gdje ima više. Grbavica,Hrasno i Malta su naselja u kojem vladaju Manijaci dok su Pofalići,Koševo,Stup bordo-bijela naselja.PODIJELI