Glavni grad Srbije u svetu ima reputaciju jednog od navijački najrizičnijih gradova za gostovanja jer se u njemu nalaze dve velike grupe, koje u svetskim okvirima važe za jedne od najopasnijih i najvećih – Delije i Grobari, a na to imate i ekstremne navijače Rada, kao i nekoliko grupa kao što su navijači Zemuna i OFK Beograda.

Grad je najviše podeljen na crveno-bele i crno-bele boje. U mnogim krajevima godinama su se vodile prave ulične bitke za dominaciju na ulici, ko će obeležiti teritoriju grafitima, ko će kojoj grupi praviti “sačekuše” u određenim “zabranjenim zonama”.

Mnogo takvih krajeva u Beogradu ima mnogo, pa oni koji nisu upućeni u “navijačku priču”, često mogu da zalutaju u neki kraj sa obeležjem svog kluba i da dožive neprijatno iskustvo.

Zadnjih dana u Beogradu imamo neku vrstu novog uličnog rata, koji se dešava zbog precrtavanja grafita Delija i Grobara.

Naime, sve je počelo još u jeku pandemije, i to u periodu dok je zemlja bila u karantinu zbog korona virusa. Pojedini su to iskoristili da rivalima unište grafite, pa je tako uništeno nekoliko murala preminulih navijača. Sve je na kraju kulminiralo pucnjavom kod Prokopa u sukobu Delija i Grobara, koju policija do danas nije razjasnila.

Novi upad Grobara u leglo Delija desilo se u nedelju popodne, kada su sa oko 20 automobila ušli u Kotež i uništili murale Delija, uključujući i onaj posvećen ubijenom Marku Ivkoviću Jagodi. Poštedeli su samo jedan, o Kosovskom boju, a onda su obeležili teritoriju iscrtavanjem svog grafita sa natpisom “Leva strana”, što se odnosi na levu obalu Dunava, gde Grobari u mnogim naseljima imaju jako uporište.

Neki od precrtanih grafita

Sudeći po ranijim problemima koji su izbijali nakon “grafitaških ratova”, u kojima su izgubljeni i neki mladi životi poput navijača Partizana Demira Jukića, predstoje nam neizvesni dani na navijačkoj sceni Srbije.

Kotež je važio za jedno od glavnih uporišta Delija, a pitanje je da li će uslediti neki vid osvete Delija, ili će Grobari napasti grafite u još nekim krajevima pristalica Crvene zvezde.

Krajevi Beograda podeljeni su tako da se uglavnom po grafitima zna “ko gde vlada”. U Padinskoj skeli i Bloku 45 ili gornjem Dorćolu, recimo ne možete da vidite bilo kakvo obeležje Zvezde, isto je i na Senjaku, Bežaniji, Bloku 21 ili 25, gde su zabranjene crno-bele boje.

Krajevi Delija
Senjak, Blok 21, Blok 25, Sajmište, Bežanijja, Mirijevo, Zvezdara, Voždovac, Žarkovo, Čubura, Kotež, Lion, Donji Dorćol, Veliki Mokri Lug, Kanarevo brdo, Bele vode, Batajnica, Novi Banovci.

Krajevi Grobara
Donji Dorćol, Vračar, Karaburma, Konjarnik, Mali Mokri Lug, Padinska Skela, Blok 45, Fontana, Kumodraž, Kaluđerica, Jerković, Medaković, Borča, Železnik, Petlovo brdo, Labudovo brdo.

Junajted Forsi imaju svoja jaka uporišta na Banjici, Vidikovcu, Ceraku i jednom delu Kumodraža i Voždovca, Taurunum Bojsi u Zemunu, a Plava Unija na Karaburmi.

PODIJELI