Iako je pojam “rivalstvo” jedan od glavnih asocijacija kada se spomenu nazivi dve navijacke grupe postoji i ona druga “strana medelja” tj dobri odnosi koji vladaju izmedju pojedinih navijackih grupa.

Neki od tih odnosa zasnovani su na individualnim prijateljstvima ili poznanstvima pojednih clanova odredjenih grupa ili podgrupa,dok su neki odnosi zasnovani na nivoima cele grupe i oni su sad uglavnom vec dugogodisnji odnosi. Takvi odnosi su najcesce proistekli na osnovu faktora kao sto su: vera,nacija,rasa,politicka opredeljenost,boje kluba,rivalastvo(neprijatelj vaseg neprijatelja je vas prijatelj),istorijska povezanost,pojedini fudbaleri,neki poseban dogadjaj koji je bio prekretnica za prijateljstvo…

Pocecemo od pojma navijacko postovanje…

Postovanje medju grupama je cesta pojava medju navijackim grupama koje su iz slicnih govornih podrucja ili za koje se veruje da su njihovi narodi nastali iz istih plemena ,cest primer ovoga je odnos izmedju slovenskih grupa npr retka je pojava da Poljaci,Cesi,Slovaci,Rusi gaje animozitet prema srpskim grupama sto se videlo vec bezbroj puta sa njihovim podrskama za KIM,njihovim posetama srpskom derbiju ili slanjem humanitarne pomoci. Takodje je opste poznato sadasnje postovanje navijaca Zenita(iako je pre 15-ak godina bilo incidenata na utakmici sa C.Zvezdom) prema Delijama,pa se cesto moze videti srpska zastava ili majica Delija u kopu Zenitovih navijaca,isti slucaj je i sa tribinama drugih ruskih klubova gde se cesto vide srpske zastave i parole za KIM.

Poznato je i postovanje koje vlada izmedju BBB i Gate 13 i obe grupe to opisuju kao samo postovanje bez tendencija da preraste u nesto vise,predpostavlja se da je ovaj odnos izmedju ovih grupa nastao kao odgovor na bratstvo izmedju navijaca Olimpijakosa i Crvena Zvezde ,te PAOK-a i Partizana. Takodje postoji/alo je i postovanje izmedju Grobara i Original 21(AEK) medjutim to postovanje je prekinuto onog trenutka kad su Grobari poceli da se bratime sa Gate 4 (PAOK)

Navijacka prijateljstva su uglavnom nastajala kao posledica individualnih odnosa pojedinih podgrupa odredjenih grupa. Pa je tako poznato prijateljstvo izmedju naviajca PAOK-a i Besiktasovih navijaca tj dveju frakcija koje su politicki levo orijentisane,ove grupe takodje spaja cinjenica da su dosta njihovih predaka ziveli zajedno pre proterivanja i to prijateljstvo je zasnovano i na toj cinjenici.

Manje poznato lokalno prijateljstvo Pingvin Boys-a(OFK BGD) i pojedinih clanova Indijanaca iz Zrenjanina,pa cuveno prijateljstvo Grobara 40+ i Curva Sud iz Milana koje je umalo zavrseno pogubno po Italijane koji su umislili da mogu da mangupiraju na derbiju ali ubrzo su izgladjeni odnosi dveju grupa.

Te ono iz izmedju nekih grobarskih podgrupa i Animalsa iz Sofije,prijateljstva Sokolova i Masinerije,Lidersa i Divlje Teladi, Nomada sa Sumarima,Invalida sa Plavom Unijom,Torcide i Tornada,Torcide i navijaca Benfike koje je nastalo posle jednog nemilog dogadjaja tj smrti navijaca Benfike koji su se vracali sa utakmice iz Splita,navijaci Salkea i Komiti,Toricde NP i Fenerbahceovih navijaca.

Tokom 80-ih i 90-ih godina postojala su prijateljstva Delija i Varvara, Manijaka i BBB,Lesinara i Hordi Zla… ali su ona zbog ovih ili onih razloga prekinuta…

Zanimljivost je da navijaci Rapida iz Beca imaju vise od 10 grupa sa kojima gaje dobre i prijateljske odnose pa su po tome rekorderi…

Navijacka bratstva su visi oblik prijateljskih odnosa izmedju dveju ili vise grupa,uglavnom se zasnivaju na bojama klubova i veri clanova grupa,najpoznatija bratstva su ona izmedju Delija-Fratrie-Gate 7 i Grobara-Gate4-Jaroslavke CSKA Moskva,Torcida Split-Torcida Gornik Zabrze,Dinamo Drezden-Horde Zla,Varvari-Meraklije-Marinci. Ceste pojave kod kod ovih jacih prijateljstava su zajednicke zastave,majice,ceste medjusobne posete,akcijanja neprijatelja grupa vasih prijatelja.

United Force vazi za jednu od retkih grupa koja nikad nije imala prijateljsku grupa(osim nekoliko individualnih prijateljstava 90-ih godina sa Indijancima iz Zrenjanina), a nudjena su im prijateljstva sa navijacima Zenita i West Ham ICF ali njihovo moto je SAMI PROTIV SVIH!

Balkanski navijaci