>Navijacka Prica Navijaca u Dijaspori

Dan utakmice protiv Litvanije, ustajem rano negdje oko pola 9. Utakmica je tek u 12, ali dok se istusira nabace navijacki rekviziti trebalo je pola sata. oko 9:10 vec sam na putu kod Ageta gdje cemo gledati direktan prenos utakmice protiv Litvanije. Na putu se cujem sa ostalim navijacima – svi potvrdjuju dolazak. Jedan odustaje od posla za danas, drugi ce propustiti koji cas za skolu, ali nema veze neigra Bosna i Hercegovina svaki dan. U 9:30 stizem na odrediste. Stizem prvi, tu me vec ceka kahva a ja sam obezbjedio dorucak za raju. Naravno na ekranu je vec snimak utakmice BiH – Danska a pjesma Hajmo Bosno dolazi iz zvucnika racunara na kojem cemo gledati utakmicu protiv Litvanije. Ubrzo provjeravam jeli sve uredu i spremno sa prenosom i nako logovanja na bihweb sve je spremno.

Naravno na monittoru je navijacki cal Gazije – Bosna I Hercegovina, koji smo odlucili ostaviti tu jer je bio i za vrijeme utakmice protiv Belgije (sto ce se kasnije ispostaviti kao dobra stvar, jer ocigledno nam donosi srecu). Oko 10 sati u pojacanje stize i Bojan i ubrzo prelazimo da gledamo snimak BiH – Belgija. Pocinjemo s pricom u vezi danasnje utakmice i vec nas brine izjava da nece biti Bajramovica. Oko 11 sati stize i Aziz koji donosi sa sobom i zastavu sto naravno popravlja atmosferu u kuci. Oko 11:30 tu je i Bojan mali i naravno pocinje sa svojim standardnim pesimistickim prijedlozima kako se treba odigrati utakmica i ko gdje treba da igra.

Posto smo imali odredjeni broj dresova, neki su se morali zadovoljiti i oblacenjem Schalkeovog dresa jer ako nista vazno je da se Plavi okolina. U 12 sati pocinje utakmica, prenos odlican, tu i tamo tek neko zastajkivanja od neku jednu sekundu ali nista strasno utakmica se odlicno moze pratit a i rezolucija je na zadovoljavajucem nivou. Zauzeli smo sjedista po istom rasporedu kao i protiv Belgije jer naravno nista se nemjenja od te pobjede. Atmosferu je pokvarilo malo kad smo primjetili da utakmicu nece prenositi Baho nego neki Zoran koji je pravi amater sto se tice sportskog komentara ali necemo sad o tom. Posto je i sama igra ispocetka bila dosadna morali smo sami da sebi uljepsamo atmosferu pa smo poceli imitirati Bahu sto je uglavnom trajalo i tokom citavog meca. Mala nervoza je bila brzo razbijena nakon pogotka Barbareza. Pao je gooooo, svi skacemo na noge, radujemo se, grlimo se, dijelimo radost, masemo salovima, zastavama… Nakon gola nastaje nervoza, litvanci pritiscu a nova kahva je na stolu (neznam kome to pade na pamet cuj kahva u po utakmice). Uglavnom izdrzalo se do kraja prvog poluvremena onda naravno malo da se odahne izadzo smo napolje da uzmemo zraka i da pusaci zapale. Pauzu smo iskoristili i da se i uslikamo po koji put onako naoruzani navijackom opremom.

Drugo poluvrijeme pocinje, svi su nazad na prvobitnim polozajima, sal je opet iznad ekrana i krecemo. Pritisak Litvanaca stvara ogromnu nervozu, a nase kontro stvara nevjerovatno uzbudjenje. Ponekima je prituzilo u wc, medjutim moze se pricekat nekih 30ak minuta do kraja pa hajde samo da se pobjedi, izdrzat ce se. Kako se blizi kraj tako sve nekako minute izgledaju duze. Dolazi sansa misimovica svi smo vec na nogama , cekamo da komentator kaze go, medjutim nista brane litvanci. Jos izdrzat koji minut… 3 minute produzetka… ostale su jos 2… jos 1… kraaaaj!!! Slavlje, izdrzali smo… 2 utakmice u 3 dana i 2 pobjede…. Barbarez 2 gola koja donose 6 bodova! Sada svi onako napokon mozemo da odahnemo pravi se nova kahva, svi su onako planirali odmah nakon utakmice za svojim poslom (nekom skola nekom poso), medjutim nakon ove teske utakmice mora se ta radost podijelit uz jos koju kahvu. Tako se ostaje tu jos neko vrijeme i nakon jos kojeg slikanje dogovara se mini proslava u kojem kaficu a da se sad krene poslom. Raspolozenje je na nivou, Bosna je pobjedila, ceka se snimak utakmice da se to pregleda jos koji put i naravno sada nesto smirenije ili ako nista s ponosm uci u utakmicu protiv San Marina i onda u borbu za Njemacku protiv SCG.

PODIJELI