FISSC-(FEDERAZIONE ITALIANA SOSTENITORI SQUADRE CALCIO) u prevodu Italijanski Savez Simpatizera Fudbalskih Klubova. Nastao je davne 1970 u Torinu i do skoro se bavio samo podrskom tzv.Organizacionih Centara, to su neke vrste klubova navijaca koji uglavnom cine penzioneri i smestaju se na istocnim ili zapadnim tribinama, ima ih u skoro svakom klubu na cizmi.

Ultrasi su ove organizacije koristili samo ponekad, kad je recimo bilo tesko doci do ulaznica za neko gostovanje ili kad vise nije bilo mesta u autobusu glavne ultras ekipe, pa su pojedinci koristili njihova prevozna sredstva da bi stigli do zeljenog grada. Znaci FISSC je neposredno pomagao italijanskim Ultrasima, ali kad je dolazilo do incidenata njihovi predstavnici su uvek povlacili guzicu i pricali da je to grupa huligana koja nema veze sa njihovim navijacima, da je to manjina koja ide na utakmice samo da se pobije i tako te klasicne fraze.

E sad, pitate se zasto ja spominjem ovu debilnu organizaciju? Pa lepo, jer dok su funkcionisali kao neka vrsta unije ovih organizacionih centara sve je bilo u redu. Nisu branili navijace, a uostalom ko je to od njih trazio, ali ih nisu ni preterano pljuvali ili brukali. Ali, kao sto znate, u Italiji je doslo do velikih promena, a medju glavnim krivcima za to su i predstavnici ovog debilnog saveza navijaca. Setili su se da se sve cesce pojavljuju na televiziji sa izjavama tipa: “Mi smo zdrava strana navijackog sveta, nisu svi navijaci skloni nasilju…”itd., napravili su svoj casopis zvani “La voce dei tifosi” (Glas navijaca) i poslednje sto su smislili je clanska kartica koju promuovisu gde god stignu.

Nateraju navijace da se uclane u njihovu organizaciju (citaj stranku), izdaju im karticu s kojom ce ulaziti na stadion, naravno uz ulaznicu, a u toj kartici se nalaze svi licni podaci jednog navijaca, ime , prezime, jmbg, ma sve sto vam padne na pamet!

Sto je najgore ovo nije sve, jer kako je najavio gospodin Massucci, generalni sekretar Osservatoria (organizacija koja nadgleda sve sportske manifestacije), predstavnici FISSC-a ce direktno ucestvovati u sastancima koji se odrzavaju da bi se nasilje na stadionima svelo na minimum i tako uveli, kao sto oni vole da kazu, Modello Inglese! Znaci potpuno unistili Ultra pokret na cizmi!

Massucci je to najavio kao da ce saradjivati sa vodjama Ultras ekipa i izaci im susret, zato je zaradio dole navedenu parolu Romanista.
Neke tribine su se podelile zbog razlicitih stavova oko ovih organizacija, a to su navijaci Brescie in primis.

2008 godine njihova tribina je bila podeljena, jedan deo(dole desno) fura stari fazon , a drugi (gore levo) podrzava FISSC i organizacije slicne ovoj kao sto je “Progetto Ultra`”, kojima je na prvom mestu borba protiv rasizma.

Dakle, da remiziram, situacija je mnogo losa, jer organizacije koje su nekada pomagale pravim navijacima, iako to niko nije trazio, sada su im okrenule ledja i pocele da saradjuju sa onima kojima je cilj da uniste tifo pokret tamo gde je i nastao!

PODIJELI