20. septembar 2003, u okviru 2. lige sastali su se Avelino-Napoli, utakmica se nije igrala kao i obično nedeljom, nego u subotu uveče. Sve se desilo u Avelinu, oblast Kampanija (Kampanija je italijanska regija gde igraju Napoli, Salernitana, Kaveze, Avellino…). Tog dana jedan od navijača Napolija je poginuo u pokušaju da pobegne od policije posle incidenta na samom ulasku na stadion. Pre svega treaba nešto znati, Avelino -Napoli je derbi, i velika je zainteresovanost navijača koji nestrpljivo čekaju ovu utakmicu. Tokom 80-tih godina utakmica između Avelina i Napolija je bi klasična utakmica prve lige, ali od tada ova 2 kluba, posebno Avelino, tonu sve niže.

Na stadionu “Partenio” atmosfera je bila vruća, očekivao se veliki broj gostujućih navijača, njih 5000 je ušlo na tribinu, a još 2000 bez karte, traže način da uđu i počinje prvo koškanje sa policijom. Nekoliko navijača Napolija je preskočilo ogradu kako bi ušli na stadion i pobeglo od policije koja je krenula da bace suzavce i bije sve pred sobom. Da bi ušli na stadion morali su da pređu preko plastične ploče, koja nije bila napravljena da bi se hodalo po njoj.U trenutku kada je Serđo Erkolano prelazio ploča je pukla i ovaj 19-godišnji mladić pada sa 20 metara visine.

Hitna pomoć je stigla mnogi kažu mnogo kasno, tek nakon 25 minuta. I tek tada prebacuju Erkolana u hitnu službu. Mauricio Kapoco, advokat porodice Erkolano, je izjavio: “Nakon napada policije, nekoliko navijača je probalo da pobegne kroz taj prolaz. Ovi stariji su bili oprezni jer su znali da je plastika i da može svakog časa da pukne. Serđo je bio ne iskusan i nije obraćao pažnju na to. Ne mogu da shvatim razlog tolikog kašnjenja hitne pomoći. Da bi stigli do Serđa bilo je dovoljno otvoriti jednu kapiju, ali izgleda da je neko izgubio ključ od te kapije.”

Vest da je jedan dečko teško ranjen prebačen u hitnu službu, proširila se po tribini i atmosfera postaje sve vrelija i vrelija. Navijači Napolija skidaju zastave i počinju incidenti na terenu, ne između igrača, već između navijača Napolija i policije. Policija u znatno manjem broju je bukvalno oterana i primorana da pobegne u svlačionice. Situacija se smiruje tek nakon intervencije policije koja pristiže i koja uspeva da vrati navijače na tribinu. Oko 21 sati sudija i kapiteni obe ekipe odlučuju da odlože utakmicu, jer ne postoje uslovi za igranje.

Ali ta odluka nije odmah preneta navijačima na stadionu da bi se sprečili novi incidenti. Na kraju se ispostavilo da su igrači i rukovodstvo Avelina hteli da igraju, ali igrači Napolija ne, jer su im navijači pretili da ce ih ubiti ukoliko budu igrali. Erkolano je stigao u hitnu službu u kritičnom stanju, zadobio je težak potres mozga, i nije mogao biti operisan. Njegovi drugari kažu da je bio miran i stidljiv dečko, odličan student. Kažu da tog dana nije hteo da uđe bez karte, nego da se uplašio i krenuo da beži od policijskih suzavca. Pratio je Napoli svake nedelje sa Kurve B, ali nije bio član nijedne grupe.


Erkolano je još jedna žrtva ma fudbalskim utakmicama. Mediji su i ovo iskoristili da osude navijače i navijački pokret i izjavljuju da bi trebalo povećati broj policije na utakmicama i pooštriti kazne za navijače. Posle ove utakmice 43 navijača Napolija će biti kažnjena i neće moći da ulaze na stadione naredne 3 godine. Njih četvorica će morati da provedu čak 4 godine u zatvoru, a još dvojca po 16 meseci.

izvor: curvasrb.weebly.com