“Football Factory” je zastrašujuće realna predstava okorelih engleskih navijača koji u nedostatku svih osnovnih moralnih vrednosti “tabačenje” koriste kao najjaču drogu.

“The Football Factory” je britanski film iz 2004. godine, čija je glavna tema, pogađate, nogometni huliganizam u Velikoj Britaniji.  Nastao je na temlju istoimenog romana, što dovoljno govori o tome koliki su strah i utjecaj nogometni huligani izazivali u cjelokupnom britanskom društvu. U produkciju filma bila je uključena i tvrtka Rockstar Games (poznata po brojnim igricama).

Radnja se vrti oko skupine Čelzijevih (Chelsea) huligana koji su bili strah i trepet u čitavoj Europi, a glavnu ulogu (dosta dobro) tumači Deni Dajer (Danny Dyer). Film se može smatrati prototipom ili pretečom “Green Street Hooligans”, a sam glavni glumac je bio toliko fasciniran temom huliganizma da je kasnije snimio seriju dokumentaraca posvećenu najopasnijim navijačkim skupinama na svijetu (serijal je nosio isti naziv kao i knjiga i film).

Rečenica “What else you're gonna do on Saturday?” je zaštitni znak filma, ali i svojevrsno opravdanje, te čest motiv na majicama današnjih navijača.

PODIJELI