“Otiš'o si Belgija, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga – poznati navijački stih ispratio je tragično nastradalog Nebojšu Andrića (48), poznatijeg kao Belgija, jednog od najvećih legendi navijačkog pokreta u Srbiji i čoveka koji je, bar nakratko, ujedinio najvatrenije navijače Partizana i Crvene zvezde.
Belgija, koji je prema pričama starijih navijača Partizana dobio nadimak zbog toga što su mu roditelji jedno vreme radili u Belgiji, bio je jedan od vođa “Grobara” 80-ih godina prošlog veka.
<
Prema njihovim rečima, krasili su ga velika harizma, drugarstvo i optimizam. – Navijačka scena je izgubila legendu, a “Grobari” velikog drugara. U vrijeme kada je djelovao Nebojša Andrić navijačkim grupama se nije pridonosio toliki značaj kao danas, tako da Belgija nije pripadao određenoj navijačkoj skupini Grobara već je na utakmice dolazio sa svojim prijateljima iz susjedstva. Belgija se kasnije priključio čuvenoj grobarskoj “kaznenoj ekspediciji”, nastaloj početkom 80-ih, kada je na scenu stupila nova generacija navijača. Nadimak je, prema pričama starijih navijača, dobio zbog toga što su mu roditelji jedno vrijeme radili u Belgiji.
Belgija je čovek koji je izazivao poštovanje ne samo u staroj Jugoslaviji nego širom Evrope. To je bilo drugačije vreme od današnjeg, navijači su živeli za klub, navijali iz iskrene ljubavi, tuče su bile šmekerske. Generacija navijača koji su odrastali 90-ih godina i koji danas imaju više od 30 godina u njemu je tada videla idola i zaštitnika. Belgija je uvek bio pozitivna ličnost, staložen, družio se sa svima, uvek pravedan, spreman da pomogne svakome. U tučama je uvek bio prvi, ispred svih – pričaju “grobari” koji su došli na poslednji ispraćaj”

Kada su navijači u pitanju, onda se detalji o privatnom životu uvek uzimaju sa rezervom, a to je slučaj i sa Nebojšom Andrićem. U to vreme navijačke grupe nisu imale značaj kao danas, pa Belgija i nije pripadao nekoj određenoj navijačkoj grupi “Grobara” već je dolazio na utakmice sa svojim prijateljima iz kraja. Pripadao je čuvenoj grobarskoj “kaznenoj ekspediciji”, nastaloj početkom 80-ih, kada je na scenu stupila nova generacija navijača, koja je svaku utakmicu shvatala kao priliku za dokazivanje. Moto tadašnjih navijača bio je “uz Partizan do groba”, što dovoljno govori o ljubavi i vernosti koju su pokazivali prema klubu.
Ramba ili Supermena. Mi smo bili realniji. Ne mogu da budem Supermen, ali mogu da bijem “cigane” (navijače Zvezde). Napraviš ekipu i to je bilo to!

PODIJELI