Najvatrenijim pristalicama Hamburga bit će omogućeno legalno korištenje pirotehničkih sredstava uoči početka utakmice 2. Bundeslige protiv Karlsruhera, što je jedan od prvih načina dekriminalizacije ove aktivnosti u Evropi.

Dimne, baklje, petarde i druga pirotehnička sredstva zabranjeni su na nogometnim terenima širom Evrope i klubovi uz pomoć FIFA-e i UEFA-e vode veliki rat s navijačima zbog toga, a da možda postoji drugi način za kompromis, pokazatelj je upravo situacija koja dolazi iz Njemačke.

Navijači Hamburga će moći unijeti pirotehnička sredstva na utakmicu protiv Karlsruhera, a ona će se moći koristiti uoči početka utakmice i pod videonadzorom specijalne kompanije koja će pratiti ponašanje pojedinaca u tim trenucima.

Također, na stadionu će biti i pirotehničari u slučaju da dođe do nekog incidenta, a tu će se nalaziti i veći broj uređaja za gašenje požara uz prisustvo vatrogasne službe.

Fudbalski savez Njemačke prošle sezone kaznio je Hamburg s više od 300.000 eura zbog korištenja pirotehničkih sredstava.

PODIJELI