Dobro došli u Glazgov. Grad u kome je fudbalski derbi mnogo više od obične utakmice i sportskog rivalstva…

 

Nedostajao Vam je jedan od najčuvenijih derbija u svetu? Onda ste verovatno prethodnih sezona svim srcem navijali za povratajk Rendžers  u Premijer ligu Škotske. U međuvremenu, podsetimo se zbog čega je ovaj okršaj toliko poseban…

Nigde u svetu ne postoji odnos kakav je između Rendžersa i Seltika. Pristalice ovog kluba sukobljavaju se na svim poljima. Navijači su drastično podeljeni. Zapravo, ne postoji stvar koja ih povezuje, osim toga da se njihovi omiljeni klubovi nalaze u istom gradu.
Sukobi navijačkih grupa povezani su sa religijom (protestanti i katolici), politikom (lojalisti i separatisti), etničkim poreklom (Škoti i Irci) i klasnom pripadnošću (srednja klasa i radnička klasa).

Od vrha do dna, preko trnja do zvezda…

Rendžers je osnovan 1872. godine i to je prvi i jedini klub u istoriji sveta koji je osvojio više od 50 titula u nacionalnoj ligi (tačno 54). Ukupno imaju 115 trofeja što ih čini najtrofejnijim klubom na svetu. Tokom dugačke istorije koja traje 145 godina, samo 12 različitih ljudi je vodilo klub. Stadion Rendžersa je Ajbroks i ima kapacitet od 50.987 sedećih mesta. Tradicionalno, klub se identifikuje sa protestantima i junionistima (svi koji podržavaju pripadnost Škotske i Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu).

Rendžers je 2012. bankrotirao zbog velikih poreskih dugova. Klubu je zabranjeno da se vrati u Premijer ligu Škotske, ali se uprava nadala da će takmičenje početi u drugoj ligi. Međutim, škotski klubovi su odlučili da Rendžers sezonu 2012/13. počne u četvrtom rangu, odnosno Trećoj ligi Škotske, koja je najniži stepen fudbalskog takmičenja ove zemlje.

Za odluku je glasalo 25 klubova od 30, tako da je najuspešniji škotski klub morao da krene od početka. Iste sezone, kada je takmičenje započeo u najnižem rangu, Rendžers je prvenstvo završio na prvom mestu sa 83 bodova. Sledeću sezonu, započeo je u trećem rangu, odnosno u Drugoj ligi Škotske. Na kraju sezone je bio ubedljivo prvi sa 102 boda (33 pobede, tri remija i bez izgubljenog meča).

 

Od sezone 2014/2015 Rendžers se takmičio u Prvoj ligi Škotske i te godine obezbedio je povratak u Premijer ligu, kao i dugo očekivani susret sa Seltikom.

Smatra se da je grad Glazgov od sezon 2012/2013 na novčanom gubitku, jer su utakmice ovih gradskih rivala mnogo doprinosile budžetu.

 

Klub koji je stvoren da bi pomogao siromašnima…

Seltik je osnovan 1887. godine. Osvojio 48 titula u nacionalnom prvenstvu, kao i 37 trofeja Kupa i 16 Liga kupa Škotske. U sezoni 1966/67. postao je prvi britanski klub koji je osvojio Kup evropskih šampiona. Domaće utakmice igraju na stadionu Seltik park, koji ima kapacitet od 60.832 sedećih mesta. a prvu utakmicu su odigrali 1888. Sveštenik (čija se statua nalazi ispred stadiona) je osnovao klub iz humanitarnih razloga, da bi pomogao siromašnima da nahrane svoju decu. Naziv kluba (Seltik) je izabrao sveštenik, da bi naglasio irske i škotske korene.

 

Poreklo naziva Old Firm je još uvek nejasno, ali postoje različite pretpostavke. One kreću od toga da se naziv odnosi na njihov prijateljski odnos koji su imali u početku i da je to zapravo skraćenica od old firm friends. Zatim, da je to zbog toga što su zajedničkim snagama znatno uticali na kvalitet škotskog fudbala. Takođe, govori se o tome i da se nadimak stara firma odnosi na to da su oba kluba bila preduzetnička, da su funkcionisali kao preduzeća, sa ciljem da zarade novac…

 

Naziv je ušao u upotrebu krajem 19. i početkom 20. veka. U to vreme, dva kluba su sarađivala u pokušajima da podignu nivo škotskog fudbala. Prema mišljenju navijača Seltika, do većih problema dolazi tek posle Prvog svetskog rata, kada je veliki broj protestanata stigao iz Belfasta (Severna Irska) u Glazgov. Ujedno, to su i prvi navijači koji su svoje religijsko opredeljenje povezali sa fudbalom i koji su napravili vezu između svoje protestantske pripadnosti i fudbalskog kluba Rendžers. Smatra se da su oni začeli tradiciju neprijateljstva.

S druge strane, navijači Rendžersa ne dele mišljenje sa svojim protivnikom. Zapravo, oni smatraju da je problem nastao još ranije, dolaskom siromašnih Iraca u Glazgov, čiji je cilj bio da destabilizuju Škote i Škotsku.

Od svojih početaka, Seltik se vezivao za radničku klasu. Za Irce katolike, imigrante, ljude koji obavljaju najlošije poslove, dok Rendžersi predstavljaju opozit, simbol škotskog identiteta koji je bio konzervativan, odnosio se na pripadnike srednje klase i protestante.

 

Mnogi mečevi su bili obeleženi nasiljem, kako na samoj utakmici tako i pre i posle meča. Jedan od najgorih incidenata desio se 1995. godine kada je mladić u dresu Seltika izboden na smrt pošto je prošao pored paba u kome su bili navijači Rendžersa. Pre šest godina, Rendžersovi navijači su na smrt išutirali pedesetjednogodišnjeg Irca, navijača Seltika, a godinu dana kasnije (2009.) navijač Seltika prebijen je na smrt u malom gradu u Severnoj Irskoj.

 

 

U januaru 2011. godine, nekoliko igrača Seltika je poštom dobilo metke. Volter Smit, bivši menadžer Rendžersa, koji se sa te pozicije povukao na kraju sezone 2010/2011, rekao je da mu je drago što više neće biti deo Old Firm rivaliteta, jer tako loše okruženje za vođenje kluba i ispoljavanje fudbalske ljubavi ne pruža nikakvo zadovoljstvo.

Još uvek se pamti kobno finale Kupa Škotske

Te davne 1980. godine na stadionu u Hampdenu igralo se finale Kupa Škotske, tada je Seltik pobedio rezultatom 1:0, a ovaj trijumf ostaće u senci nezapamćene tuče. Ovo je jedan od najgorih sukoba navijača u istoriji ova dva tima. (Pogledajte video, incidenti kreću od 4:59)

 

Uhapšeno je više od 200 navijača. Policija je krivila navijače Seltika za nerede, a oni policiju što nije dobro obezbedila stadion, niti je adekvatno reagovala kad su neredi izbili. S obzirom da je jedan od većih uzroka bio alkohol, od tada, prodaja alkohola je zabranjena na stadionima.

Krvavi novčić za incident na Seltik Parku

Još jedan od većih sukoba odigrao se u maju 1999. godine na Seltik Parku, kada su navijači Seltika bacali novčiće na teren, od kojih je jedan pogodio sudiju. Meč je prekinut, a nekoliko novčića je bačeno i na igrače.

Na tom meču, tri igrača Seltika su dobili crvene kartone. Od tada, mečevi između ova dva tima se igraju u ranim popodnevnim časovima, a Fudbalska asocijacija izbegava da Seltik i Rendžers igraju u direktnom okršaju za titule, kao sto su finalne utakmice Kupova.

Na Old Firm meču iz marta 2011. godine u okviru Kupa Škotske, opet je došlo do velikih problema. Tri igrača Rendžersa dobili su crvene kartone, 34 navijača je uhapšeno na tribinama, a Nil Lenon (menadžer Seltika) imao je sukob sa pomoćnikom menadžera Rendžersa. Samo dve nedelje pre toga, u ligaškom susretu ova dva tima, uhapšeno je 229 ljudi. Opet su se oko borbe protiv fudbalskog nasilja angažovali svi, od policije, medija, političara vodećih stranaka i opozicije, do crkvi i raznih organizacija. Svi su se složili u tome da je takvo ponašanje sramotno za Škotsku, a BBC je utakmicu opisao kao shame game.

Old Firm rivalstvo kombinuje elemente nacionalizma, religijskog konflikta, klasne borbe, političkih sukoba (od kojih se mnogi dešavaju van same Škotske), i sve je to provučeno kroz istoriju jednog grada – istoriju Glazgova

Susreti koji se nikada neće zaboraviti

U finalu škotskog Liga Kupa 1957. godine derbi se igrao na Hampden stadionu, a Seltik je ostvario jednu od najvećih pobeda nad svojim rivalima rezultatom 7:1. Tada je nastala pesma u kojoj se, u jednom delu peva: „Hampden in the sun, Celtic seven, Rangers one”.

Jedan od važnijih susreta je i utakmica polufinala UEFA Kupa 2003. godine. Tada je Seltik pobedio Rendžers i plasirao se u finale Kupa.

Ipak, trijumf nije trijumf, ukoliko se rivalima ne natrlja na nos. Posle izvesnog vremena, igrao se ligaški derbi i navijači Seltika su pevali „While you're watching the Bill, we'll be in Seville!”  (jer se u Sevilji igralo finale Kupa). Tu nije bio kraj. Navijači Seltika su doneli lopte za plažu na derbi, kako bi pokazali navijačima Rendžersa kako će se zabavljati u Španiji. Međutim, ta šala nije se proslavila, pošto je Seltik poražen od Porta rezultatom 3:2.

Naravno, uzvraćeno je sličnom merom. Navijači Rendžersa nisu pevali ništa uvredljivo, ali stih je bio dovoljan za provokaciju „We were at the Bill, what was the score in Seville?”.

Tragedija koja ih je spojila i ‘ublažila’ mržnju

U poslednjih nekoliko godina stepen fudbalskog nasilja i mržnje opada, naročito među mlađim generacijama. Danas se često dešava da se navijači ova dva tima međusobno druže, ili da zajedno gledaju utakmice.Jedan od najlepših primera dobrih odnosa ova dva kluba je tragedija koja ih je ujedinila…

Fil O'Donel, škotski fudbaler koji je pet godina proveo u Seltiku, preminuo je od srčanog udara 2007. godine na utakmici između njegovog tadašnjeg kluba Madervela, koji je igrao protiv Dandi Junajteda. Iako je igrao za Seltik, navijaci Rendžersa su takođe iskazali duboko žaljenje, poštujuci ga kao fer-plej igrača.

Derbi koji je trebalo da se  odigra četiri dana posle smrti, odložen je uz pristanak oba kluba, a obe grupe navijača su mu odale počast ostavljajući šalove i dresove…