Osnovni sud Makedonije osudio je danas dvojicu pripadnika navijacke grupe Svercerat za svirepo ubistvo Nikole Sazdovskog Sazde u Skoplju 29.juna prosle godine. Dvojica momaka Besir Belja i Skender Demirin osudjeni su na 19 godina zatvora dok se za trecim osumljicenim jos uvek traga.

 

Nikola Sazdovski – Sazdo je bio krvnički pretučen 29. juna oko 17,45 časova na autobuskoj stanici ispred fabrike Alkaloid u skopskom naselju Autokomanda. Dok je on, ne sluteći ništa, mirno čekao autobus kojim je trebala da dodje njegova devojka, trojica napadača su uz škripu kočnica, na autobuskoj stanici zaustavili automobil Mercedes sa kojim su se vozili.

 

 

Čim su izašla iz njega prišli su Nikoli i zatražili mu ličnu kartu. Kada im ju je on pokazao, sva trojica su iznenada i istovremeno počeli krvnički da ga udaraju pesnicama po glavi i grudima. Od siline udaraca Nikola je pao na trotor, a naslinici su bez milosti nastavili da ga udaraju i šutiraju nogama po glavi i telu, nanoseći mu teške telesne povrede.

 

 

Nakon fizičkog napada, nasilnici su sa vozilom pobegli sa mesta događaja, a Nikola Sazdovski – Sazdo je u komi sa vozilom Hitne pomoći prenet u Urgentni centar Kliničkog centra Majka Tereza u Skoplju, a odatle na Kliniku za anesteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje (KARIL).

 

Deset dana je trajala borba lekara KARIL da bi mu spasili život. Mladić je na kliniku bio donet u komi, iz koje se, na žalost, nije probudio. Lekari su ga nekoliko puta vraćali u život, ali mu spasa nije bilo. Preminuo je 9. jula u bolnici.

– Od kako je bila započeta srčano-plućna i moždana reanimacija bio je prenet na KARIL u veoma teškom stanju sa veoma teškim povredama mozga i neizvesnim ishodom. Nekoliko puta je bio vraćan u život, ali je na žalost podlegao povredama – izjavila je tada Maja Mojsova, rukovodilac Klinike za anesteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje.

 

 

Za nepunih 24 časa policija je uspela da otkrije i uhapsi dvojicu napadača. Lisice na ruke su stavljene Skenderu D. i Besiru B. iz Skoplja, dok se treći napadač Jeton Ljuža i dalje nalazi u bekstvu i policija traga za njim.
Na smrt prebijeni Nikola Sazdovski – Sazdo je navijao za FK Vardar i bio je član najvatrenije navijačke grupe Komiti.

Nakon saznanja da njegov organizam nije izdržao, na socijalnim mrežama su se pojavile optužbe na račun policije, ali i napadača, za koje se tvrdilo da su etnički Albanci, iako je policija tada saopštila samo njihove inicijale.