Udruga navijača “White Stones” napisali su otvoreno pismo gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku. U pismu se jasno vidi da su izrevoltirani postupcima gradske uprave u priči Varteksa i gradskog stadiona u Varaždinu. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani Gradonačelniče,

ovim putem Vam se obraćamo vezano uz neodobravanje korištenja GRADSKOG stadiona GRAĐANIMA VARAŽDINA i nogometnom klubu VARTEKS.

Kao udruga navijača, na nepravdu u nogometu odlučili smo reagirati još 2011., kada smo nizom akcija, prosvjeda te pravnim putem uzaludno upozoravali na sudbinu koja će zadesiti NK Varteks promjenom imena. Kao što smo i upozoravali, “stari” Varteks je promijenio ime te potom “nestao”. S njime, nestao je i dio nas. Ostala su samo sjećanja na lijepa vremena i trenutke provedene uz NAŠ klub, na NAŠEM stadionu. Stadionu, koji su izgradili naši roditelji, djedovi, bake.

Iste kobne 2011. krenuli smo dalje. Nošeni ljubavlju, entuzijazmom i željom da naši klinci jednoga dana osjete barem dio onoga što smo mi imali priliku, stojeći na tribinama NAŠEG stadiona. Krenuli smo od nule. NULE! U šest godina, s našim Varteksom napravili smo nezamislive stvari (koliko god to nekome sada zvučalo smiješno) – u šest godina, od 2. Županijske nogometne lige, najnižeg ranga nogometnog natjecanja u Republici Hrvatskoj, uspjeli smo doći do 3. Hrvatske nogometne lige. U tom periodu osnovali smo jednu od vodećih škola nogometa u ovom dijelu Hrvatske. Odigrali smo mnogobrojne utakmice pred tisućama gledatelja. Na utakmici najnižeg ranga, okupili smo preko 3.500 navijača Varteksa. Okupili smo stotine članova kluba, te najbitnije, pokazali kako funkcionira klub vođen ljudima kojima je stalo!

U situaciji kada naš klub ulazi u 3. Hrvatsku nogometnu ligu, Vi uskraćujete GRADSKI stadion svojim GRAĐANIMA na uštrb nekolicine nogometnih djelatnika, koji vršeći pritisak na Vas pokušavaju nama uskratiti korištenje GRADSKE imovine iz samo njima znanih razloga.

Gospodine gradonačelniče, gospodo gradski vijećnici, ne želimo vjerovati da ste u stanju odbiti korištenje GRADSKE imovine skupini GRAĐANA koja se za svoje ideale bori transparentnošću i požrtvovnim radom, vođena ljubavlju prema klubu koji su uništili. Odbijamo vjerovati da se u našoj Hrvatskoj i našem Varaždinu, ne cijeni predan rad, ne cijeni uspjeh, ne cijeni interes građana. Istovremeno, oni kojima su odobravani gradski krediti za spas kluba koji su potom netragom nestali (nitko nije odgovarao), isti oni koji su promijenili sveto ime Varteks i odveli klub u stečaj (nitko nije odgovarao), isti oni koji su napravili desetke milijuna dugova (nitko nije odgovarao), isti oni koji su pravomoćno osuđeni za namještanje nogometnih utakmica – kao nagradu dobivaju korištenje stadiona, te štoviše, tolerira se njihov rad usmjeren protiv nas.

Gospodo, mi ne tražimo da nekome zabranite igranje na GRADSKOM stadionu, samo tražimo odobrenje da na njemu igra naš klub, treniraju naši mlađi uzrasti. Isti taj stadion u jednom periodu koristila su 3 nogometna kluba – NK Varteks, NK Varaždin i NK Varaždin ŠN. U svijetu ima još mnogo primjera korištenja istog stadiona od strane više klubova, počevši od gradova u našoj blizini kao što su Čakovec (NK Čakovec i NK Međimurje), Koprivnica (NK Slaven Belupo i NK Koprivnica) pa sve do Milana (AC Milan i Inter Milan) itd. Ako u jednom Milanu istovremeno koriste stadion dva kluba koji na njemu odigravaju prvenstvene utakmice, utakmice kupa te europske utakmice, ne vidimo razlog kako na našem stadionu ne bi istovremeno mogla funkcionirati dva kluba.

Još jednom napominjemo, mi ne želimo stadion samo za sebe, mi želimo pravo korištenja stadiona svim građanima te sportskim kolektivima koji su svojim radom i rezultatima to zaslužili. Gospodo, nama je dosta nepravde, nama je dosta dugogodišnjih pokvarenih podmetanja istih osoba. U slučaju neodobravanja igranja na stadionu, nećemo šutke stajati sa strane. Za svoje ideale, protiv nepravde i za sveto ime VARTEKS, kao navijači dužni smo i voljni boriti se do kraja. Svjesni mogućih posljedica, nećemo kleknuti ni pred kime. Spremni smo uzvratiti svima onima koji potkopavaju naš trud i rad. Spremni smo nositi sav teret borbe na svojim leđima kako bi uspjeli u svojoj želji, koja je jedna jedina. Spremni smo se izboriti za ono, što u normalnom svijetu i demokraciji uopće ne bi bilo sporno – temeljem dosadašnjih rezultata, koristiti gradsku imovinu kao punopravni građani ovoga grada.

Vjerujemo da ćete kao profesor i čovjek od razuma, pomoći da razum u ovom slučaju prevlada.

S poštovanjem,
Udruga Navijača White Stones

PODIJELI