Opisi paklenog puta u Zagreb i atmosfere na rukometnoj utakmici Zagreb-Partizan iz ugla nekoliko srpskih novinara
Zagreb kao Bejrut! Ulica „Dom sportova“ u Zagrebu na 15 minuta do 16 časova juče je odavala utisak da se nalazimo u samom centru Bejruta. Iznenađenim zagrebačkim policajcima nije preostalo ništa drugo nego da pobegnu pred razularenim navijačima Dinama – „bed blu bojsima“ koji su jurnuli na „Lastin“ autobus koji je prevozio novinare iz Beograda na rukometnu utakmicu Zagreb-Partizan. Kada su poletele kamenice i flaše svi su polegali na pod autobusa kojim su se prevozili i izveštači „Blica“. Prvo je pukla šoferšajbna. Vozač nije mogao ni pravo, ni u rikverc, tako da je uplašen istrčao iz autobusa. Staklo sa desne strane raspuklo se na komadiće kada je bilo jasno da će „BBB“, naoružani šipkama i palicama, ući u naš autobus. Prostora za beg nije bilo. Kao konjica u vestern filmovima dodatne snage policije stigle su bukvalno u trenutku kada je prvi „BBB“ gotovo zakoračio nogom u autobus. Na sreću, među novinarima nije bilo povređenih, što se ne može reći za nekoliko zagrebačkih policajaca. – Je… ga, ko vas dovede u „Lastinom“ autobusu pred dvoranu – srdačno nam se dočekao prvi policajac. Možda bi čuđenje zagrebačkog policajca i imalo smisla da nas do dvorane i navijača Zagreba nije dovela upravo njihova patrola. – Gadno, kompa, gadno. Samo su počeli da izlaze iz haustora. Nismo ih ni videli. Dobili smo i mi batine. Ala, biju. Ostanite u hotelu da i vi ne dobijete po nosu – zamolio nas je drugi policajac. Iz autobusa smo utrčali u Hotel „Panorama“ koji se nalazi na samo 50 metara od dvorane gde su odseli i rukometaši Partizana. Na sat i po pre početka utakmice policija je pokušavala da pronađe siguran način kako da rukometaše Partizana prebaci u dvoranu. – Prebacićemo ih k…. Ovi ludaci se ne razilaze. Eno ih ispred dvorane i čekaju priliku ponovo da jurnu – dodao je vidno zabrinuti policajac. Po dolasku u Zagreb nismo dobili tačnu informaciju gde se nalaze 200 navijača Partizana koji su u Zagreb doputovali vozom. Jedino što smo uspeli da saznamo da ih je policija izvela iz voza nekih 50 km od Zagreba gde su ih prebacili u autobuse. Ipak navijači „BBB“ dočekali su ih kamenicama, tako da su Beograđani završili u policijskoj stanici gde su jedino mogli da se brinu o njihovoj sigurnosti. Navijači iz Beograda neprijatnosti nisu zaobišle ni u toku puta jer su ih kamenovali u Vinkovcima. Na sat do početka utakmice iz hotela smo i dalje gledali nemoćnu policiju koja nikako nije uspevala da obezbedi prolaz rukometašima Partizana do dvorane. – Ako treba, možemo mi i peške do dvorane. Ne plašimo ih se – rekao je kapiten Partizana Goran Cmiljanić.

DOBRODOŠLI u Srednji vek! Novinari iz Beograda, koji su došli da izveštavaju sa rukometne revanš utakmice četvrtfinala Kupa Kupova između Zagreba i Partizana, doživeli su u nedelju u glavnom gradu Hrvatske da ih navijači Dinama, uz maltene blagoslov policije (sve je ličilo na dogovoreni scenario), zaspu kamenjem i zaprete linčom. Prštalo je staklo po autobusu, deo pripadnika “sedme sile” polegao između sedišta, drugi deo požurio da fotografiše “doček”, a neverovatno mali broj čuvara reda zbunjeno je gledao kako horda zapenilih “bed-blu-bojsa” pokušava da razvali autobus. Posle pet minuta, dugih kao večnost, policajci su nekako, uz pomoć suzavca, uspeli da odbiju napad navijača i novinare sprovede do pet metara udaljenog ulaza u hotel. Dva džipa čuvara reda sprovela su autobus sa srpskim izveštačima do hotela “Panorama”, gde su bili smešteni rukometaši Partizana, preko puta “Ledene dvorane”, a potom ga na sred raskrsnice – blokirali, na “izvolite” okupljenim navijačima! Sve je izgledalo na klasičnu nameštaljku, jer je zapanjujuće bilo malo čuvara reda na ulici (niko nije izbrojao više od 20). Štaviše, to uopšte nisu bile, kao kod nas, uobičajene specijalne snage, a isto tako, da li je moguće da Hrvati nisu znali da će na utakmicu doći beogradski novinari? Potpuno opkoljen autobus stajao na sred ulice, dok su sa prednje i desne strane pucali prozori od kamenica, flaša, čak skija, a sa leve i zadnje strane posmatrači su razdragano aplaudirali huliganima i pokazivali slikovito šta bi uradili i šta žele gostima iz Srbije. NAVIJAČI VRAĆENI KATASTROFALNO pripremljena ili namerno nezainteresovana hrvatska policija nije dozvolila navijačima Partizana da dođu do hale, zadržala ih je u Policijskoj akademiji, gde ih je “pospremila” kad su stigli vozom i odatle sprovela nazad za Beograd.

Revanš utakmica četvrtfinala rukometnog Kupa pobednika kupova između Zagreba i Partizana počela je sa 75 zakašnjenja, zbog niza incidenata koji su prethodili meču. Posle kamenovanja voza sa grupom navijača Partizana, koja je pošla iz Beograda u glavni grad Hrvatske (do kojeg nije stigla, pošto ih je policija zaustavila 20-ak kilometara pre Zagreba) i istog tretmana za naše novinare na ulicama Zagreba, incident se dogodio i u hali. Petnaestak minuta pre početka utakmice navijači domaćeg tima “Bad blue boys” napali su novinare iz SCG, koji su se nalazili na svojim mestima u hali. Novinari su se od napada sklonili u svlačionicu, zajedno sa igračima Partizana. Igrače je pri izlasku na teren dočekala kiša tvrdih predmeta, posle čega su se vratili u svlačionicu. “Crno-beli” su na zagrevanje izašli 45 minuta posle zakazanog početka utakmice. Dvoje novinara iz Beograda, Ljubiša Petrović i Milica Babić, povređeni su u incidentu kada su navijači Zagreba zasuli tvrdim predmetima beogradske izveštače. Novinar beogradske televizje Studio B Ljubiša Petrović pogođen je u glavu sa prepunih tribina Ledene dvorane. On je zadobio posekotinu iza uva, kada je grupa beogradskih novinara zasuta tvrdim predmetima. Petroviću je prva pomoć ukazana u hali. Novinarka BK Televizije Milica Babić uganula je nogu bežeći od predmeta koje su navijači bacali sa tribina.

Delegat Evropske rukometne federacije čekao je da se situacija smiri, ali iz nepoznatog razloga nije ispraznio deo tribina, kako bi uslovi za meč bili regularni. U Ledenoj dvorani ima oko 10.000 navijača, prisutne su i jake policijske snage, ali su tribine postavljene tako da dolaze do samog terena. Novinari beogradskih medija ne mogu uživo da prate utakmicu, jer to za njih nije bezbedno. Oni se nalaze u jednoj svlačionici, odakle će utakmicu pratiti na televiziji. Jedini novinari iz Beograda koji mogu da posmatraju meč su novinari Radio televizije Srbije i Radio Beograda, pošto su ranije ušli u specijalne kabine za direktne prenose. Navijači rukometnog kluba Zagreb kamenovali su pre meča autobus sa beogradskim novinarima. U trenutku kada se autobus približavao sali u kojoj se igra utakmica nekoliko stotina navijača gađalo je kamenicama autobus na kojem su razbijena spoljna stakla. Među beogradskim novinarima nema povredjenih. Nakon incidenta je policija intervenisala, upotrebivši i suzavac, pa su se napadači razbežali. Novinari iz Beograda su potom uz pratnju policije odvedeni do hotela koji je u blizini hale u kojoj se igra meč. Do Zagreba nije doputovalo oko 150 navijača Partizana, čiji je voz nekoliko puta kamenovan. Navijači Partizana nisu imali karte za utakmicu pa ih je policija zaustavila u Dugom Selu, 20km pre glavnog grada Hrvatske. Navijači Partizana izazvali su ozbiljne incidente na prvoj utakmici i pokušali da se fizički obračunaju sa navijačima Zagreba koji su došli u Beogradu. Kod hale “Pionir” gde se igrala utakmica pretučen je i jedan zagrebački novinar. Međutim, svi ti incidenti zaista ne deluju ozbiljno u odnosu na ono što se događa u Ledenoj dvorani u glavnom gradu Hrvatske.

PODIJELI