Kada je Duca Stankovic, veliki navijac Partizana, iz Paracina cuo za potresnu pricu malog Mirka Ilica iz Rasevice kod Paracina odlucio je da na sve moguce nacine pomogne ovom malisanu i njegovoj porodici da steknu bar koliko toliko normalne uslove za zivot. U akciju su se odmah ukljucili i njegovi prijatelji sa tribine ali i citav grad Paracin.

 

 

 

Život se surovo poigrao sa sedmogodišnjim dečakom Mirkom Ilićem iz Raševice, kod Paraćina. Još kao bebu, napustila ga je majka, a krajem novembra, u saobraćajnom udesu poginuo mu je otac Nikola. U sirotinjskoj, nezavršenoj kući, bez struje, koja je ovoj porodici zbog duga isključena pre više od godinu dana, o njemu su nastavili da brinu deda, baba i prababa.

Kako – u šoku koji ih je snašao zbog Nikoline smrti, to samo oni znaju. I Duca Stanković, Paraćinac velikog srca, koji se u Mirkovoj sudbini prepoznao. Za samo pet dana ovaj humani čovek je uspeo da putem društvenih mreža i kontakata koje ima kao navijač Partizana za malog Mirka sakupi blizu milion dinara. Njegova namera je bila da se što pre izmiri dug za struju. U tome je uspeo – novca za struju ima, mada je dug ogroman, a Ilići moraju da plate i novi priključak. Pored novcane pomoci uspeli su da sakupe i beliu tehniku, TV, namestaj , cak i tablet za malisana. Kako su mediji Ducu oznacili kao glavnog heroja ove humane price, on nesebicno ipak stavlja svoju grupu Partizanovce i sve gradjane Paracina kao glavne likove ove bajke koja ce se nastaviti cim krene toplije vreme kada ce svi oni prionuti na gradjevinski posao sa ciljem sredjivanja kuce porodice Ilic.

 

Iako su ovi momci ulozili veliki trud da pomognu Mirku jednu stvar na njihovi zalost ipak nisu uspeli da urade, naime mali Mirko je i dalje navijac Crvene Zvezde ali oni uz osmeh tvrde da ce na sve nacine pokusati ovo da promene. Ovo je jos jedan dokaz da boje nisu vazne vec humanost pravih ljudi.

 

 

 

Na stolu na kom Mirko sada nevešto ispisuje prva slova stoji okićena jelka, koja mu je izmamila osmeh posle mnogo vremena. Jelku je kitio sa svojim novim prijeteljem Ducom, a sad će on da ga vozi u Paraćin, na humanitarni fudbalski turnir, pa posle idu kod njega, da u stanu zajedno okite jelku. Stekao je novog prijatelja, ima deset drugara u prvom razredu, peticu iz matematike…

 

 

 

Ovo je jos jedan u nizu humanih poteza navijaca o kojima javnost veoma malo zna, obicno se rec navijac provlaci po drugim kontekstima i predstavlja sinonim za nasilje i vandalizam jer kao da je osnovni cilj pripadnika “sedme sile” da navijaci budu osudjeni i pre pravnog postupka za neko delo koje im se prepisuje, a da se u ocima ljudi steknu predrasude i stereotipi o njim.

 

Racun na koji mozete pomoci malom Mirku i njegovoj porodici:

Za pomoć Mirku na ime njegovog dede Mijomira otvoren je tekući račun kod Poštanske štedionice: 200-116367980-52.

PODIJELI