Predsjednik Real Madrida Florentino Perez koji je i predsjednik novoosnovane Superlige, u prvom intervjuu prije tri dana, nakon osnivanja novog natjecanja dotaknuo se i Balkana.

Potpuni haos nastao je u svijetu fudbala nakon što je u nedjelju objavljen dogovor o kreiranju Superlige od strane 12 evropskih klubova, ali plan je samo 48 sati kasnije propao jer engleska šestorka je zbog velikog pritiska navijača odustala, a zatim su to učinili Inter, Atletico Madrid i Milan, a Juventus je jučer saopštio kako za sada liga ne može biti pokrenuta, ali da se nadaju da će krenuti u narednim godinama.

Evo šta je rekao Perez za medije: “Zašto nestalni sudionici ne bi mogli osvojiti Ligu prvaka? Mogu se boriti za jedno od tih pet mjesta. Nešto bi moglo uslijediti iz ovoga. Druga liga ili nešto slično”, rekao je Perez za El Chiringuito, a onda otkrio da se planiraju i regionalne lige.

“Uefa mora razumjeti da se nogomet promijenio u Europi i da postoje oni koji žele drugačije natjecanje. Čujem da Skandinavci žele napraviti ligu, Balkanci također, zemlje Beneluxa… Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji.”

Inače, regionalna liga klubova s prostora bivše Jugoslavije tema je već godinama, ali dosad nije napravljen značajni korak k njenom osnivanju. Prije nekoliko godina je Uefa rekla da ne podržava takvu ligu, a i nogometni savezi zemalja bivše Jugoslavije su istakli da se slažu sa onim kako odluči Uefa.

PODIJELI