Pošto već dugo vremena na velikoj većini balkanskih fudbalskih terena, publika nije dozvljena. Utakmice se većinom prate sa ekipom po kućama, stanovima, vikendicama, a nekada i po kafićima itd. Dolazi nam i najveća smotra evropskog nogometa Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje samo što nije počelo. Povodom toga, priredili smo vam pet tipova navijača kada je gledanje tekme na tv-u u pitanju, možda se i vi pronađete u jednom od njih!

1.Lik fakat zna sve zivo ali je naporan brate mili

Sa zviždukom za početak utakmice počinje i on. Lik je fudbalska enciklopedija i prosto zna sve o igračima. Najprije će vas upoznati s historijom obje reprezentacije i njihovim međusobnim duelima, koje su naslove osvojile itd. Inače tog lika ako pitaš koje kopačke je nosio Camoranesi, ili koju manekenku Totti nije htio guzit jer ima tetovažu Lacija na preponama, vjerovatno ćeš dobit tačan odgovor. Ako ste raspoloženi da se osjećate kao na času historije sjest ćete blizu ovog lika, mada ako vam počne smetati, obično klimanje glave kao da vas to ne zanima, sigurno vam neće pomoći. Ovog lika često ekipa zajebava iako je u pravu, zato što zna biti vrlo dosadan.

2.Brat koji živi za utakmicu

Svi imamo barem jednog druga u ekipi koji, čak mjesec prije utakmice, počne pričati kako jedva čeka meč, već pretpostavlja koja bi kvota mogla bit, a ukoliko će ići na tekmu već je isplaniro šta će obuć i šta će pit, a ako gleda kući s ekipom obavezno se dolazi u dresu, eventualno i sa šalom oko vrata. Pojedine varijable ovakvih likova ukrase cijelo auto rekvizitima reprezentacije ili kluba a kad je utakmica u toku, žena mora u položaju za sklek proći ispod TV-a. Ovakvi likovi često dobro dođu ako niste mnogo raspoloženi, jer donose uvjek dobru energiju sa sobom i tako cijelu ekipu oraspolože i “nabriju” na meč.

3.MA TO JE NAMJEŠTENO – Tip navijača

Ovom liku je sve u životu namješteno, od utakmica na školskom takmičenju, partije šaha sa komšijom, pokera na fejsbuku, igranje zmije na Nokiji 3310… Ma sve je to njemu namješteno, a pogotovo fudbalske utakmice. Ovaj tip navijača nam je svima dobro poznat. On često najviše od svih voli svoju reprezentaciju/klub, ali uvjek na gledanje tekme dolazi sa spremljenim teorijama koji sudija će odraditi posao za nekog, koji igrač bi mogao prodat utakmicu, ko bojkotuje trenera i slično. Ukoliko situacija na terenu u toku tekme izmakne kontroli, tipa svira se penal protiv njegove ekipe, odma kreće žestoko teoretisanje o namještanju, ko je nas “povalio” i zašto itd…

4.Pesimista

Ovaj tip navijača je svuda prisutan a glavne karakteristike su mu dobacivanje teza koje odbijaju bilo kakvu mogućnost pozitivnog tumačenja igre kluba ili reprezentacije za koju on i njegova ekipa navijaju. Da pojednostavimo, ovo je lik što odma kaže “ma nema od nas ništa, pretanki smo“.
Nakon deset minuta ide novi komentar “gubimo ovo, pa bolje da su stavili balvan umjesto ovog štopera makar da smeta malo, morali bi ga zaobilazit“. Ukoliko utakmica krene po zlu, momentalno kreće sa tezama “E jesam vam reko“, a ako se ipak desi pobjeda onda kaže nešto tipa “i ćorava koka zrno ubode“. Ovakvi likovi većinom se slabo razumiju u fudbal, a nije im problem upustiti se u raspravu kao da su stručnjaci.

5.Gurman

Ovaj čovjek uopšte ne dolazi da gleda utakmicu radi utakmice. Njemu je to prilika za sjedaljku, i kad mu spomeneš utakmicu odma mu je na umu par gajbi piva, fino meze i eventualno kakav roštilj. Često se zna zanijeti pa u pola utakmice pusti pjesmu od Šabana, pa ukoliko ga ekipa stiša i pojača komentatora dobro je, međutim ako se zadesi u sobi sa istomišljenicima onda gledanje tekme prelazi u party do zore. Ukoliko se desi da ipak nema pića i hrane na stolu, dodat će nešto tipa “pa daj da makar šta grickamo”.

(balkanskinavijaci.com)

PODIJELI