Preživjeli su četiri lige usljed mijenjanja socijalne, društvene i geografske karte Balkana (SFRJ, SRJ, SCG, Crna Gora), razna laka i teška, lijepa i ružna gostovanja širom Evrope, česte čarke sa policijom i protivničkim navijačima, poniranje i uzdizanje kluba koji vole bezgranično.
rekla

I ostali su dosljedni sebi! Sa ponosom čuvaju Podgoricu i Budućnost! I nikada neće napustiti specifični podgorički univerzum. Sve dok ostane makar jedan navijač da stoji na sjevernoj tribini. A uvijek će biti nekoga… Navijači Budućnosti, popularni Varvari će na fudbalskoj utakmici Budućnost Dečić u subotu (17h) proslaviti 30 godina postojanja.

Tifozi su spremili veliku fešta, sjeverna tribina će biti ukrašena koreografijom, te lijepo popunjena pošto u posljednje vrijeme uglavnom zjapi prazna kako zbog kazni, tako i zbog činjenice da je Varvara sve manje na utakmicama.

Međutim, to je normalno, jer svaka ultras grupa je prošla kroz uspone i padove. Pa i “plava armija” je već jednom imala krizu (grupa prestala da postoji od 1992. do 1994), ali je oživjela, postala i ostala poštovana širom Balkana.

Jedno je jasno, utakmica protiv Dečića će za ljubitelje fudbala biti poslastica, starije navijače će podsjetiti na neke davne utakmice kada se za stadion tražila karta više, dok će mlađi momci shvatiti šta Budućnost znači Podgorici.

A prvi navijački “zapis” u Titogradu je viđen u aprilu 1987. godine, kada su osnovani Varvari tada se pod Goricom okupila grupa entuzijasta koja je horski pjevala protiv Rijeke i koja je “odgovarala” čuvenoj Armadi. Tada su se rodili navijači Budućnosti, ali podgorički šmek je na utakmicama bio prisutan od ranih šezdesetih automobili su farbani u boje Budućnosti, porodice su mahale plavo bijelim zastavama, cijeli grad je živio za Podgoricu i Budućnost.

Nebitno, da li je u pitanju bio fudbal, košarka, rukomet, boks ili neki drugi sport.

https://www.youtube.com/watch?v=hz3H-5JtgLU

(Fan kolumna. Šaljite vaše kolumne na [email protected])

PODIJELI