Policijska uprava primorsko-goranske poslala je novo priopćenje u svezi intervencije policije na nogometnoj utakmici I. HNL između HNK «Rijeka» i NK «Slaven Belupo». Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kao što smo prethodno izvijestili, tijekom gore navedenog javnog okupljanja došlo je do narušavanja javnog reda i mira s početkom u 22.51 sati, kada je više navijača HNK “Rijeka” napalo zaštitara angažiranog na osiguranju javnog skupa, a nakon toga i policijske službenike Interventne jedinice policije Rijeka koji su intervenirali na zahtjev zaštitara. Policijski službenici su u uspostavljanju javnog reda i mira i u odbijanju napada od sebe ili na drugu osobu primijenili sredstva prisile i to: palicu i raspršivač s nadražujućom tvari, a sukladno odredbama članka 84. stavak 1. točka 1 i 3. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Analizom cijeloga događaja, posebice analizom i pregledom snimke nadzorne kamere na kojoj se vidi postupanje policije prema navijačima i ponašanje navijača prema policijskim službenicima, nisu utvrđena prekoračenja policijskih ovlasti.

Tri osobe zatečene su na prostoru stadiona u alkoholiziranom stanju (1,95 g/kg, 2,09 g/kg i 2,47 g/kg) te su privedene tijekom provođenja aktivnosti na osiguranju nogometne utakmice. Zbog počinjenja prekršaja iz članka 4. stavak 3. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima uručeni su im prekršajni nalozi sukladno odredbama Zakona o prekršajima.

Tijekom do sada provedenog kriminalističkog istraživanja u svezi utvrđivanja identiteta osoba koje su 15. srpnja 2017. sudjelovale u protupravnom ponašanju, 22. srpnja 2017. privedene su još tri osobe koje su počinile prekršaj iz članka 4. stavak 5. Zakona o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima ‘Bacanje predmeta u natjecateljski ili gledateljski prostor’. Kriminalističko istraživanje još uvijek je u tijeku, a izuzete snimke nadzorne kamere koristit će se u daljnjim postupcima pred nadležnim institucijama o čijim će rezultatima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Podsjećamo da je odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima propisana svrha zakona koja se odnosi na osiguravanje sigurnosti gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika sportskog natjecanja. Istovremeno u istom su Zakonu određene i obveze i odgovornosti sportskih klubova, gledatelja, sportaša, trenera i sl., sredstava javnog priopćavanja, nadležnog ministarstva sporta i ministarstva za unutarnje poslove.

Policija je, dakle, kao i svi drugi ranije navedeni, dužna postupati u skladu sa zakonom i poduzeti one zakonom propisane mjere i radnje kojima se sportsko okupljanje održava u okruženju koje sprječava nerede, nasilje, protupravna ponašanja, kako bi se zaštitili građani i njihova imovina. Koja su to protupravna ponašanja i koje su sankcije također je propisano Zakonom. U događaju nakon nogometne utakmice narušen je javni red i mir, napadnut je djelatnik zaštitarske službe za vrijeme obavljanja svojih zadaća, a nakon toga i policijski službenici na koje su navijači bacali čaše, stolice, vrijeđali ih, udarali i dr. Sredstva prisile uporabljena su poradi uspostavljanja javnog reda i mira i odbijanja napada na policijske službenike i druge osobe.

Ovom prilikom zahvaljujemo velikom broju navijača i građana koji se prije, za vrijeme i nakon ovakvih sportskih okupljanja pridržavaju uputa policije i na taj način svojim korektnim ponašanjem sudjeluju u stvaranju sportskoga ozračja. Policija će i nadalje protiv svih prijestupnika, bez obzira o kojoj je vrsti događaja riječ, poduzimati zakonom propisane mjere i radnje u cilju provođenja svoje osnovne zadaće, a to je zaštita života i imovine građana. Odlučno smo i protiv svakog oblika nasilja. To je naš posao i zadaća te ćemo učiniti sve ono što je u našoj nadležnosti u cilju sprječavanja svih njegovih oblika i pojavnosti u društvu uz potrebno uključivanje i drugih nadležnih čimbenika”, stoji u policijskom priopćenju.

Izvor: fiuman.hr

PODIJELI