U pitanju su dva ljuta gradska rivala čija se netrpeljivost naziva Svetim ratom. Stadioni su im udaljeni svega nekoliko stotina metara, a između se nalazi park. Dakle, možemo da kažemo da imaju svoju Autokomandu za “susrete” pre i posle meča.

Visla je osnovana 1906. godine, a nastala je kao studentski fudbalski klub. Prvu uniformu za igranje Visla je dobila iz Engleske i imala je nadimak Plavi. Treći je klub u Poljskoj po broju titula (ima ih 13). Krakovija je takođe osnovana 1906. godine. Od tada i datira veliko rivalstvo dugo preko 100 godina koje se kako smo rekli naziva Svetim ratom.

Prvi derbi odigan je 1908. godine i završen je rezultatom 1:1. Posle toga odigrali su još 182 meča, Visla je uspešnija. Velika, velika tradicija.

U razgovoru sa lokalnim ljubiteljem fudbala čuli smo kako izgledaju moderni obračuni ova dva takmaca.
“Kada idete na utakmicu, u tramvaju ne smete da nosite šal, odnosno morate da ga sakrijete. Isti je slučaj i po gradu, ali i okolo stadiona. Ako kojim slučajem ne sakrijete šal ili obeležje, možete da budete u problemu. Generalno, vrlo ćete retko videti nekoga da javno nosi dres ili šal na ulicama Krakova”.

U šta smo mogli i da se uverimo.

Inspirisani celom pričom odlučili smo da posetimo stadione oba kluba. Od centra Krakova udaljeni su oko 15 minuta hoda. I velike su šanse da ćete prvo naleteti na stadion Krakovije.

Deluje spolja kao tržni centar. Ipak, veliki natpis s nazivom kluba ga odaje. U pitanju je stadion od 15.000 gledalaca, nije previše veliki, ali je veoma  moderan. Nekako, kada ga posmatrate, deluje kao velika kutija šibica. Koja na krovu ima reflektore poput košarkaške konstrukcije.

Na njemu će se igati polufinalni meč između Španije i Italije, kao i  meč u kome ćemo dobiti novog prvaka Evrope. Zato ovih dana oko stadiona dominiraju baneri  na kojima se najavljuju susreti turnira Starog  kontinenta.

Saznali smo i da ulaz na meč fudbalskog kluba Krakovija. ako ste prvi put na utakmici ovog tima,  može da bude jedan zlot što je praktično besplatno, dok je takva cena uvek na snazi za dame koje čak imaju svoj poseban sektor.

Mali stadion, ušuškan, apsolutno moderan i unutra je napravljen  tako da je na vrhunskom nivou u svakom pogledu.

SAMO IDITE  PRAVO I VIDEĆETE VELIKU RUŽNU GRAĐEVINU

Znali smo po priči i da je i stadion Visle blizu. Park je bio odmah pored, i krenuli smo da ga prelazimo. Dobili smo instrukcije od mlađeg momka kog smo sreli usput: “Samo idite pravo i brzo ćete videti veliku ružnu građevinu  ispred vas”.

Sad, ne znamo da li je dotični navijač Krakovije, a nismo ni velike estete da možemo da ocenjujemo izgled građevina,  ali nekako ne “leži” onom okruženju, zelenilu, porodicama sa decom, suncu i psima koji trče okolo. Stadion kao da je neko bacio sa nebesa i da je pao tu gde jeste.

Mada, nekako opet deluje moćno. Takav je utisak ostavio na nas.

Već na prvo oko je vidljivo da je veći od Krakovijinog, ima slične reflektore. Prima oko 34.000 navijača.

Zanimljivo, od srpskih igrača na ovom stadionu su u dresu Visle nastupali Ivica Iliev (danas funkcioner Partizana) od 2011. do 2013. i golman Milan Jovanić (2010 – 2012). A trener Visle  bio je i Dragomir Okuka, 2006. godine.

Ovaj klub ima još jedan veliki derbi, sa Legijom iz Varšave, koji se smatra najvećim u Poljskoj.

AJKULE I MAČETE

Naravno, sve  bi ovo bilo super da tuče  između najzagriženijih navijača nisu mnogo puta  prešle svaku meru. A jedan od najtežih incidenata dogodio se 2011. godine kada su navijači Visle,  poznati pod imenom Ajkule, napali viđenijeg navijača Krakovije i usmrtili ga mačetama  u sred bela dana. Naneli su mu 64 rane tom prilikom.

Dve godine kasnije osmorica navijača završili su pred sudom i dobili su kaznu za učinjeno delo. Tom prilikom jedan od optuženih se pojavio u majici sa natpisom “Kosovo je Srbija“.

U poslednje vreme su ovakvi obračuni prestali, malo je mirnije na okršajima ova dva  tima, ali ako se budete odlučili da gledate  ovaj derbi uživo, strogo se preporučuje civilna odeća bez ikakvih obeležja.

Što je sigurno – sigurno je.

Piše: Strahinja Klisarić.

Preuzeto sa Mozzart Sport

PODIJELI