Kao i brojne države diljem svijeta tako i Portugal, opterećen je ekstremnim navijačkim skupinama koje s vremenom na vrijeme raznim metodama narušavaju javni red i mir.

Može se uzeti za primjer apokaliptične scene viđene na ulicama Buenos Airesa krajem studenoga 2018. godine prije uzvratnog ogleda River Platea i Boce Juniors u finalu Cope Libertadores.

Glavna svrha se uzima preventivno djelovanje na nasilje na stadionima, Portugal se ultrasima namjerava oduprijeti specifičnim mjerama. Prema tvrdnjama portugalskih medija, sve osobe koje se vode kao ultrasi bit će primorane registrirati se u jedinstvenu bazu podataka.

Prije svakog legalnog ulaska na stadion, ultrasi bi se pred organima reda i mira trebali identificirati temeljem osobnih isprava. S obzirom na spomenutu bazu podataka, prije ulaska na tribine uručile bi im se svojevrsne akreditacije.

Ukoliko se desi neki ispad, vlasti bi u svakom trenutku bile upoznate s identitetima osoba koje su nazočne na tribinama na kojima je eventualno počinjen manji ili veći izgred.

Vlada republike Portugal pretpostavlja kako bi predloženim mehanizmom nasilje, odnosno neredi karakteristični za ultrase, smanjili na minimum.

PODIJELI